Fulparkerar. När infartsparkeringarna blir fulla ställer man sig på trånga villagator istället. Foto: Arkivbild

Ett år till med gratis parkering i Huddinge

Huddinge centrum och Stuvsta förblir sista utposten för gratis pendelparkering innan Stockholm. Åtminstone ett år till. Försöket som skulle påbörjas den 1 december med p-avgifter runt stationerna är försenat.

  • Publicerad 15:51, 13 nov 2017

I april fattade Huddingepolitikerna beslutet att införa parkeringsavgifter på prov i en zon om 600 meter runt Stuvsta och Huddinge station. Första två timmarna ska vara gratis, därefter kommer det kosta 10 kronor i timmen att parkera på gatan. 

Huddinge inför p-avgift på gator - ska få bort fulparkerare

Planen var att få igång försöket den 1 december i år. Men projektet har blivit försenat och kommer därför inte att dra igång förrän hösten 2018. Försöket ska pågå under ett år.

– Försöket kommer att utvärderas kontinuerligt under försöksperioden och utifrån det kommer beslut fattas om att avbryta eller stegvis införa avgifter i de övriga stationsområdena i kommunen, säger Malin Danielsson (L) i ett uttalande på kommunens hemsida.

Högt tryck

I Huddinge och Stuvsta trängs bilister från hela södra sidan. När infartsparkeringarna är fulla vid Tumba, Tullinge, Flemingsberg, Huddinge och Stuvsta ställer sig folk till slut på gatorna.

– Efter att både Nacka och Stockholm stad infört avgifter i ytterstaden blir Huddinge den sista utposten innan stan där det är gratis att parkera, vilket ökar trycket rejält på våra gator, sade Malin Danielsson till HuddingeDirekt i våras.

Samtidigt försvinner många infartsparkeringar, då det är attraktiv mark att bygga på. Till exempel har infartsparkeringen vid Stuvsta station stängts medan det byggs bostäder på platsen.

Bostadsbygge på infartsparkering i Stuvsta - över 100 p-platser försvinner i tre år

"Satt marknaden ur spel"

Danielsson menar också att en avgift behövs för att lokala bilister inte ska välja att stå gratis på gatan istället för att hyra en egen privat parkering.

– Vi har satt marknaden ur spel när parkeringen är gratis. Med en avgift på 10 kronor i timmen på gatorna blir det billigare att hyra boendeparkering istället. Vi måste se till att det finns platser kvar även för kortare besöksparkering, sade Danielsson.

P-avgifter på prov

Enligt förslaget ska Huddinge införa p-avgifter på gatumark 600 meter runt Huddinge och Stuvsta station.

Första två timmarna är gratis, sedan kostar det 10 kronor per timme.

Avgifterna införs på prov under tolv månader för att sedan utvärderas och eventuellt utökas till övriga stationer i kommunen. Inte minst Trångsund, som idag har problem med parkering på trånga gator.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.