CORONA. En person på Väsbyskolan har bekräftats smittad med covid-19. Foto: Charlotte Årling/arkiv

Ett bekräftat fall av coronasmitta på Väsbyskolan

En person på Väsbyskolan har smittats av corona. Skolan håller dock öppet som vanligt. Det är det första bekräftade fallet på en skola i Väsby.

  • Publicerad 16:38, 19 mar 2020

Några föräldrar har ringt mig under dagen och vi ska självklart bemöta den oro som finns.

UTBILDNINGSCHEF. Astrid Täfvander. Foto: Rosie Alm

Det var på onsdagen som ett fall av covid-19 bekräftades på Väsbyskolan (F-9). Informationen gick ut på kvällen via schoolsoft till elever, vårdnadshavare och personal.

– Vi kan av sekretesskäl inte gå ut med om det är en elev eller någon ur personalen som smittats, men jag kan bekräfta att ett fall av covid-19 har upptäckts på Väsbyskolan, säger utbildningschef Astrid Täfvander.

Hon berättar att det är det första bekräftade fallet i kommunens verksamheter.

– Om vi får kännedom om ett bekräftat fall tar vi kontakt med smittskyddsläkaren. Då får vi någon form av anvisning. Det är dock inte aktuellt att stänga skolan. Där följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Har ni några rutiner om en elev misstänks vara smittad av corona?

– Vi har jättetydliga rutiner om ett barn i förskola, en elev på skola eller personal misstänks vara smittade. Är det ett barn isoleras det i ett rum och kontakt tas med vårdnadshavare, som i sin tur tar kontakt med 1177 för vidare anvisning. Detsamma gäller personal.

Astrid Täfvander förstår att det bekräftade fallet på en skola kan skapa oro bland föräldrar och elever.

– Några föräldrar har ringt mig under dagen och vi ska självklart bemöta den oro som finns.

Skolan stängs inte

Men någon stängning av skolan är inte aktuell.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer men följer självklart noggrant utvecklingen. Oavsett vilket beslut som tas på nationell nivå så följer vi det.

Väsbyskolan arbetar nu för att förhindra smittspridning. "Den elev som känner sig sjuk ska stanna hemma, även om symptomen är lindriga. Den som känner sig frisk kan gå till skolan som vanligt", står det i informationen på schoolsoft.

I grannkommunen Sollentuna har en eller flera elever smittats av corona på Silverdalsskolan. Inte heller där har skolan stängts.

Elev på Silverdalsskolan smittad av corona

CORONA. Nu har en skola i Väsby fått sitt första bekräftade fall av covid-19. Foto: Mostphotos

Fler nyheter i Vi i Väsby

Vildsvin förstör stora markområden kring Fysingen

Nyheter Flera hektar sönderbökade vid crossbanan Flera hektar mark har bökats sönder av vildsvin i närheten av sjön Fysingen. Upplands Väsby kommun utesluter inte skyddsjakt på kommunens mark för att få bukt med den växande vildsvinsstammen – innan...lördag 28/3 7:15

Så ska Väsbys företagare räddas

Nyheter Restaurangägare: "Vore bättre om hyrorna kunde sänkas" Med anledning av coronakrisen går kommunen nu ut med ett tillfälligt stödpaket för företagare i Väsby. Wadih Mourad som äger restaurang Texas Longhorn är dock osäker på om det kommer att hjälpa.fredag 27/3 16:30

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01
Stockholm Direkt