Bestämd. Märtha Nordlund vet vad hon vill och vad hon vill är att få komma till ett ålderdomshem. Foto: Daniel Sjöberg

”Ett bra sätt att ta livet av människor”

Efter ett helt yrkesliv i vården vet Märtha Nordlund vad kroppen klarar av. Nu orkar hennes egen inte längre. Hon vill in på ålderdomshem, men kommunen säger nej.

  • Publicerad 10:50, 27 sep 2019

Hon har hunnit bli 84 år, Märtha Nordlund. År som nu känns. När hon tar emot i den lilla lägenheten vid Kungsängens centrum är det med klar och tydlig röst och ett stadigt handtag, men krämporna syns. Hon rör sig långsamt bakom rullatorn och när hon försöker lyfta vänster arm får smärtan henne att dra häftigt efter andan.

– Jag vill inte tala på ett sätt som skadar myndigheter och hemtjänst och sådant, men jag har jobbat som undersköterska och mentalskötare. Jag kan se mig som patient och jag ser att det här går inte längre ännu, förklarar hon och slår sig ner i stolen.

Äter på skelettet

Märtha berättar att hon har opererat matstrupen för brock som nu har kommit tillbaka vilket gör det svårt att svälja. Axeln opererades för sju år sedan, men kotan äter sig nu in i skelettet.

– Jag ska till S:t Göran och ortopeden. De säger att de kan operera, men att jag är för gammal och att jag kan dö av det, men smärtan är så svår att jag till och med tänker att det är detsamma.

Märtha har under femtio procent på ena ögat och på det andra krånglar gula fläcken. Hon håller ena handen för ena ögat och konstaterar att hon inte ser reportern mitt emot.

– Och sedan har jag barnen långt härifrån. Jag har två döttrar i Finland och min son bor i Umeå. Jag har hjälp när det riktigt krisar. Jag betalar än så länge alla räkningar själv på nätet, men jag vet inte hur länge till jag ska kunna göra det. I går fick hemtjänsten hjälpa mig med siffrorna, säger hon.

– Det enda som hemtjänsten gör är att de bäddar sängen och de diskar. När jag ber dem städar de i badrummet.

Märtha har bestämt sig. Hon vill in på ålderdomshem och hon har sökt om plats.

– Jag har fått avslag och nu måste jag överklaga. Jag vill få komma dit och börja äta ordentligt. Hemtjänsten hinner inte laga mat och själv klarar jag inte av att göra något extra. Jag kan värma min soppa och bre några smörgåsar.

Sällan samma person

Hemtjänsten är inte heller bara ett välkommet inslag. Märtha tycker att det är jobbigt att ha folk springande hos sig och menar dessutom att det inte sällan är olika personer som dyker upp.

– De säger att kravet för att jag ska få komma in på boende är att jag har hemtjänst dygnet runt. Men jag orkar inte det. Jag tycker att man borde få bestämma det själv. Jag tror inte jag är ensam. Det här är ett bra sätt att ta livet av gamla människor för vi blir så uppgivna. Det sliter på oss och jag känner bara att ingenting är roligt längre.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt