Foto: Hege Hellström

Ett decennium Gripestam – får han en egen gata nu?

Tolv år, så länge kommer Leif Gripestam ha suttit som kommunstyrelsens ordförande när han avgår vid nästa val. Men vad händer sen? Och hur blev Centerpartist-sonen från Ulricehamn Täbys starke man?

  • Publicerad 16:06, 27 okt 2017

– Det får man ju först när man ligger six feet under. Vad är det Magnus Uggla sjunger, "när man ändå inte får höra snacket efteråt" eller vad det nu var. Så det spelar nog ingen roll.

Leif Gripestam svarar på om han tror att han kommer att få en gata uppkallad efter sig i framtiden. Precis som andra betydelsefulla personer i Täbys historia fått.

Tankarna på att sluta har funnits då och då under åren.

– Man tänker "ska jag orka med det här i fyra år till". Nu finns det bra folk som kan ta över, säger Leif.

Är det farligt att sitta för länge?

– Det beror väl på. Jag har suttit väldigt länge i alla fall. Ju mer erfarenhet desto bättre. Till exempel, att ta strider mot staten, det vågar du kanske inte göra om du suttit ett eller två år, säger han.

– Jag har inga problem att bråka med staten. Men sedan ska du vara pigg och glad också.

Politik under uppväxten

Leif föds 1963 och växer upp i Ulricehamn. Föräldrarna är lärare, flera i släkten aktiva centerpartister och på släktträffarna blir det mycket politiska diskussioner. Hos Leif växer andra ideologiska åsikter fram.

– Jag var höger redan från början, jag var moderat när jag var 13 år, säger han.

Politiken blir en stor del av Leifs ungdomsår, genom Muf som han är med och startar i Ulricehamn. Av många andra sågs de unga moderaterna som ett gäng överklasskids.

– Den bilden försökte vänstern alltid sätta, men för mig handlar det om något helt annat. Det är frihet, att staten och politiken inte ska lägga sig i så mycket, säger Leif.

Vad kan då vara en bättre match för den helmoderata Leif än moderata högsätet Täby? Hit flyttar Leif första gången 1989, sedan permanent 1995.

– Då hade jag bilden av att det var en lågskattekommun som man gärna skulle bo i, säger han.

Att bli politiker är aldrig ett medvetet val. "Det har bara blivit så", som han själv uttrycker det.

2006 tar han över som kommunstyrelsens ordförande efter Filippa Reinfeldt.

– Det var en stor förändring faktiskt, även om man sett hur det går till, att själv sitta i förarsätet, säger Leif.

Redan året efter blir affären av Tibble gymnasium väldigt uppmärksammad - och kritiken mot kommunen är skarp. Kammarrätten slår fast att skolan såldes för billigt.

– Innan Tibble fanns ingen marknad för den här typen av objekt, sen kom man fram till att det höll på att bli en marknad. Tibble blev en symbol för det, säger Leif.

Hade du gjort något annorlunda med facit i hand?

– Jag tror i och för sig att det inte gått att göra på något annat sätt. Skolor skiljer sig från annan verksamhet, du kan inte upphandla det. För mig var det viktigt att valfriheten och konkurrensen ökade.

Under åren driver Leif på "utvecklingsfasen".

– Under min tid bestämde vi oss för att utvecklas. Vi låg lågt i femton år innan jag började, även om Filippa började dra i det. Kommunerna måste ta ett ansvar för att det byggs bostäder, skolor, vård- och omsorgsboenden, idrottsanläggningar och så vidare. Det har varit viktigt för mig, säger han.

Genom åren har Leif Gripestam fört en hård retorik, något som är ett medvetet val.

– Ja, absolut. Jag tycker att det krävs tydlighet i den politiska debatten. För en fyra, fem år sedan var jag väldigt trött på det här utslätade. Jag kände att någon måste orka debattera om de klassiska frågorna, vad som är rätt och fel. Det har jag gjort.

Under åren har det hunnit bli en hel del långa arbetsdagar.

– Du är alltid i tjänst. Det har jag varit i elva år nu. Det är ett sätt att leva på naturligtvis. Jag hälsar alltid på folk när jag handlar till exempel.

Vad han ska göra efter valet är oklart. Men någon oro över att inte få ett nytt jobb finns inte.

– Nej, nej, nej. Livet är fullt av möjligheter.

Fyra snabba frågor:

Något du är nöjd med?

– Det är klart att det är väldigt tillfredsställande att vara med från början av utvecklingen av Täby centrum - torget, nya kommunhuset, centrumet, bostäderna. Det är ett jätteprojekt som tagit 11 år. Det har präglat hela min tid.

Roslagsbana vs Tunnelbana?

– Det är bara att konstatera, att hur man än utreder den frågan, så kommer vi fram till att så länge Roslagsbanan ligger parallellt med den dragning som röd tunnelbana har så är det ingen som vill betala för röd tunnelbana.

Känner du att du är populär i Täby?

– Ja, alltså det är klart. Jag tror att folk är ganska nöjda över tillståndet.

Bryr du dig om vad andra tycker om dig?

– Det gör man naturligtvis, delvis. Men jag vet precis vad jag tycker, så jag säger det.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm