”Ett säkert sätt att avlida snabbare på”

Kjell Åkesson måste ligga ner 22 timmar om dygnet för sin säkerhets skull anser Håbo kommuns rehabilitering. Det är tortyr, anser Kjells son Stefan Åkesson.

  • Publicerad 11:45, 15 mar 2020

Han kommer dö snabbare nu när han är säng­liggande.

2016 flyttade Stefan Åkesson ner sin pappa från Falun till Håbo. Kjell Åkesson, som är dement, vårdades först i hemmet. Det kritiserades av hemtjänsten, enligt Stefan.

– En gång hände en olycka med kiss och bajs och då var det en som skrek att sådant här får inte hända. Det får det visst göra när handlar om en dement människa. Därefter har man tryckt på att han ska in på hem för att han är ute och går och inte hittar hem. Han hittar alltid hem och han älskar att vara ute och gå. Det är klart att det finns en viss risk, men nyttan överväger. Det handlar om livskvalitet, säger Stefan.

När Kjell drabbades av lunginflammation hamnade han på sjukhus och därefter på rehab.

– Det var jättehärlig personal där, men tyvärr ville han inte äta. Han har uttryckt förr att han vill hem. Han höll på att svälta ihjäl och då tog vi hem honom efter att jag tjatat om det. Han kom hem och han började äta.

Det var där problemen började, menar Stefan.

– Han fick sitta i rullstol framför tv:n. Det trivs han med. Hemtjänsten sa att han inte kunde sitta vanligt i den för att risken fanns att han skulle ta sig ur den. De lutade tillbaka den lite och han satt säkert, men rehabiliteringen kom tillbaka och sa: ”Vi måste ha hans samtycke för vi begränsar hans frihet och han är för dement för att ge samtycke.”

”Ska ligga i sängen”

Bråket kulminerade i att rehabiliteringen ansåg att Kjell skulle ligga i sängen och så är det nu.

– Han kommer dö snabbare nu när han är sängliggande. Även om de kan vara uppe med honom någon timme eller två, det är alldeles för lite. Han kommer inte ramla framåt, men det här är inte okej. Rehabs tankesätt är bara säkerhet, säkerhet, säkerhet.

Stefan menar att hans pappa är starkare och piggare än vad som syns. Så sent som förra hösten var de i Skottland tillsammans och var ute på många, långa promenader. Nu tvinar han långsamt bort.

– Ska han inte få ha lite livskvalitet de här sista åren? Jag kan inte acceptera att de gör på det här sättet. De tänker på hans säkerhet. Okej, det är ett säkert sätt att avlida snabbare på.

– Jag tar på mig fulla ansvaret om något skulle hända. Jag är beredd att skriva på ett papper.

Mats Ståhl Elgström, socialchef på Håbo kommun säger:

– Tyvärr kan jag inte kommentera ett enskilt fall och jag behöver i sådana fall pappans samtycke för att kunna göra det.

Demens

Demens är sjukliga förändringar i hjärnan som påverkar minnes- och tankeförmågor. Demens orsakas alltid av sjukdom och är inte en normal åldersförändring. Vid demens påverkas flera av hjärnans funktioner och enbart minnesförlust räcker inte för att kunna ställa diagnosen. Andra funktioner som brukar drabbas är: förmåga att tänka, att planera och skapa överblick, att hitta i miljön, att tala och förstå språket, att ta egna initiativ, att uppleva känslor som förut och att kontrollera sina känslor.

Fakta: Demensförbundet

Visa merVisa mindre

Att leva med demens

Ljuspunkter i tillvaron finns, demenssjukdomen till trots. Man bör vara rädd om goda stunder: vänners besök, barnbarnets dop eller naturens under med grönskande träd och buskar.

Forskning visar att aktivitet och stimulans påverkar minnes- och tankeförmågor positivt, samtidigt som nedstämdheten minskar och livskvalitén ökar. Aktivitet och stimulans kan därför vara minst lika viktiga som mediciner.

Fakta: Demensförbundet

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt