”Ett smart sätt att bygga”

Håbo växer och på det följer många åsikter. Mitt i allt finns plan-och exploateringschefen Johan Hagland. – Jag tycker att det är jättebra att man är engagerad, säger han.

  • Publicerad 01:15, 10 nov 2018

Ett par bilder publiceras på Facebook i gruppen Allt om Håbo. Det är ett bygge i Väppeby Äng och i inlägget frågar sig den som skriver om det är så Bålsta ska se ut. Kritiken mot bygget följer som ett brev posten.

Jo, många är engagerade i framtiden av tätorten och kommunen, det vet Johan Hagland om.

– Vi har många olika delar i vår verksamhet. En stor del av det är att ta till sig medborgarnas synpunkter. Vi har till exempel planarbete, översiktsplaner, program och annat och då eftersöker vi medborgarnas syn. Det ligger i vårt intresse att tillvara ta dem så gott det går, säger han.

Pragmatisk planering

Han får se tråden där det är mängder med kommentarer som konstaterar hur trist det ser ut.

– Jag arbetade inte i Håbo vid tiden då planen arbetades fram, men jag gissar att när man tog fram det där gjorde man det för att man ville få fram många bostäder under kort tid till rimliga kostnader. Jag har inget emot det. Det behövs också, men det kommer alltid finnas synpunkter på hur det ska se ut.

När han senare besöker platsen tillsammans med Bålstabladet konstaterar han:

– Jag tycker faktiskt om det. Jag ser nu hur färgrik och varierad bebyggelsen är. Faktum är att det här är ett mycket aktuellt sätt att bygga social hållbart. Här finns nästan alla variationer i bebyggelsen, det finns äganderätt, bostadsrätt och hyresrätt och man kan bo i hus, radhus och lägenhet.

De senaste åren har Håbo växt i en enorm hastighet jämfört med tidigare, mycket beroende på att folk söker sig ut från till exempel Stockholm.

– Vi har, sedan 1950, byggt i genomsnitt ett 50-tal bostäder per år. Nu har vi ökat de senaste två åren med över tvåhundra. I år tror jag att det blir nästan trehundra, säger Johan Hagland.

Busstorg blir parkering

Det stora just nu är kanske ändå främst resecentrum.

– Där har vi gjort ett litet omtag och nu arbetar det vidare. Planen var att det tillfälliga busstorget skulle invigas i augusti, men nu kommer det i stället att bli tillfällig pendlarparkering.

När den här texten skrivs är det ännu inte klart när medborgarna kan få tillgång till dessa parkeringsplatser.

– Vi kommer snart öppna, men vi har ingen exakt tidpunkt. Så fort som det går hoppas jag. Nu har vi i alla fall gjort det möjligt att gå vidare i projektet. Planen är väl att innan sommaren komma igång med det riktiga bygget.  

Håbo 2030

24 mars 2014 antog kommunfullmäktige Håbos nya vision – Vårt Håbo 2030.

Visionen består av fyra inriktningar.  

Hållbara Håbo.

Bålsta ska vara en levande småstad.

Håbo kommun ska vara den naturnära Mälarkommunen.

Håbo kommun ska vara en aktiv part i Mälardalen.

Kungsängens SK:s herrlag är ute ur division 1

I helgen petades Kungsängens SK:s handbollsherrar ut ur division 1. – Det hade vi absolut inte räknat med, säger tränare Rickard Bäcklin.lördag 20/4 16:00

Helena inspirerar andra till skapande

Kreatören Helena N Åkerlund är nominerad till Årets Inspiratör i årets Upplands-Brogala för att hon inspirerar både vuxna och barn till skapande. – Det känns väldigt ärofyllt.lördag 20/4 10:10

Senaste numret

Bålstabladet