Ett spadtag för 117 000 kronor

Den 1 februari togs det första spadtaget på den kommunala bostadsstiftelsen Signalistens nya trygghetsboende Palsternackan i Jungfrudansen. Kostnad för spadtaget: 117 504 kronor. Eller 3 357 kronor per gäst. Fakturan betalas av Signalisten.

  • Publicerad 09:22, 23 mar 2018

Jag går nästan upp i atomer av ilska.

Hyresgästföreningens ordförande i Solna, Britt-Marie Löfdahl, blir först alldeles mållös när hon hör summan.

– Jag går nästan upp i atomer av ilska. Men jag är inte ett dugg förvånad.

Drygt 90 personer var inbjudna till spadtaget en kulen februaridag, 35 personer tackade ja.

På plats fanns framför allt representanter för Signalisten, byggbolaget Lindbäcks Bygg AB och politiker från både Alliansen och oppositionen.

Eventbolagen Utsikt stod för själva arrangemanget och hade lämnat en offert för tälthyra, diverse utrustning och arbetstimmar. Offerten var på 128 000 kronor, exakt samma summa som slutfakturan.

Den tyngsta posten var kostnaden för tältet, 36 900 kronor. Hyrkostnaden för ett motsvarande tält hos exempelvis Sweden Eventcenter går på 12 720 kronor – inklusive transport och montering.

Offerten och slutfakturan är ställd till Vivianne Habra, kommunikatör på Signalisten. Enligt Habra var det fler än de inbjudna som deltog i arrangemanget.

– Vi bjöd exempelvis in byggnadsarbetarna på platsen. Sammanlagt blev det nog ett 50-tal, säger hon.

I övrigt ber hon att få frågorna mailade. Dagen efter vårt samtal svarar Signalistens kommunikationschef Åsa Hart i ett mail att man har fått ner den ursprungliga fakturakostnaden på 128 504 kronor till 117 504 kronor. Hon skriver:

”Nu när du hörde av dig, då tittade jag närmare på fakturan och såg att det hade skett ett misstag, matta och värme i tältet hade av misstag fakturerats på två poster (i totala tältkostnaden och utanför som du ser). Det är löst nu. Förhoppningsvis hade vi upptäckt det innan vi betalade, nu gjorde vi det redan nu.”

Nedskrivningen av fakturan betyder att snittkostnaden per gäst hamnar på 3 357 kronor. Räknar man in det 15-tal byggnadsarbetare som bjöds in på plats sjunker summan till 2 350 kronor.

Britt-Marie Löfdahl är ändå upprörd över spadtaget för drygt 117 000 kronor.

– Det här handlar om ett spadtag på ett trygghetsboende. Då är det är inte rimligt att basunera ut saker till en sådan kostnad bara för att ledande politiker vill visa sig på styva linan, säger hon.

Vi i Solna har sökt Patrik Lanner, projektledare på eventbolaget för en kommentar. Han har inte hört av sig.

LÄS ÄVEN: Äntligen första spadtaget

MER Fakturan

26 januari: Eventbolaget Utsikt lämnar en offert till Signalisten på 128 504 kronor, exklusive moms.

1 februari: Det första spadtaget tas.

5 mars: Slutfakturan på 128 504 kronor landar hos Signalisten. Anmärkning mot fakturan ska göras senast den 13 mars.

15 mars. Vi i Solna ställer frågor om fakturan per telefon och ombes återkomma med ett mail.

16 mars: Signalistens kommunikationschef Åsa Hart svarar i ett mail att fakturan korrigerats ner till 117 504 kronor, men att man ännu inte har fått den uppdaterade fakturan

Stockholm Direkt