Fylls med kultur. Till höger syns huset i Östberga centrum som kan göras om till allaktivitetshus. Foto: Sacharias Källdén

Ett steg närmare allaktivitetshus i Östberga – och bibliotek

Nu tas ett steg till i skapandet av ett all-aktivitetshus i Östberga. Huset ska rymma såväl fritidsgård och öppen förskola som bibliotek.

  • Publicerad 11:04, 30 jun 2017

Östbergabornas önskemål om att öppna ett stort all-aktivitetshus i centrum där en massa verksamheter kan samlas sida vid sida ser ut att bli verklighet. Stadsdelen har gjort en så kallad förstudie under våren och nu ansöker de om medfinansiering för att dra igång arbetet.  

Tanken är att huset ska rymma bland annat fritidsgård, öppen förskola, Östberga community center, aktiviteter för pensionärer, kulturskola, musikstudio, café och föreningslokaler - och ett bibliotek. Det senare saknas i området idag.

Vill använda huset i centrum

Minst 1 000 kvadratmeter kommer att behövas och man bollar med idén att ta hela huset där fritidsgården ligger nu och göra om till aktivitetshus. Men inget är spikat än.

– Vi vill att det ska ligga vid Östberga torg och vara en plats för gammal och ung att mötas. Det kommer att behövas ganska mycket yta, bara biblioteket kräver en hel del, säger Kersti Tagesson, utvecklingsstrateg i Enskede-Årsta-Vantör.  

Huset ska vara en plats där man deltar i olika aktiviteter och öppet varje vardag, kanske även någon helgdag, enligt Kersti Tagesson. Idag saknas en naturlig mötesplats för Östbergaborna, enligt stadsdelen.

Den totala kostnaden för att skapa ett all-aktivitetshus utreds fortfarande, men i startskedet behövs cirka 1,3 miljoner kronor, en summa som är tänkt att delas lika på stadsdelen och kulturförvaltningen. I augusti ska Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd ska fatta beslut om aktivitetshuset.

LÄS ÄVEN

Östberga kan få allaktivitetshus

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00