Kan döpas. Nu ska trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) skicka in en formell skrivelse till namnberedningen och föreslå att nya torget på Norrtullsgatan får namnet ”Elin Wägners Plats”. Foto: Mimmi Epstein

Ett steg närmare dop för nytt Vasastads-torg

"Elin Wägners Plats" var populärast när StockholmDirekt frågade läsarna vad de tycker att Vasastans nya torg ska heta. Nu ska trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) lägga fram förslaget för namnberedningen.

  • Publicerad 10:53, 16 apr 2020

Det var i mitten av december i fjol som det nya torget på Norrtullsgatan, mellan Surbrunnsgatan och Karlbergsvägen, invigdes.Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) var då på plats och efterfrågade förslag på vad torget ska heta.

StockholmDirekt gick därefter ut och frågade er läsare om namnförslag och fick in många kreativa. I slutet av 2019 ordnade vi en omröstning och det populäraste namnet blev "Elin Wägners Plats" med 21 procent av rösterna.

Det föll trafikborgarrådet Helldén (MP) i smaken och för någon vecka sedan var han i kontakt med namnberedningen. Det är ett expertorgan som utarbetar och föreslår namn på bland annat gator, torg och stadsdelar. Namnen fastställs sen i kommunfullmäktige efter att stadsbyggnadsnämnden godkänt dem.

– Jag kontaktade namnberedningen och de hade fått in en hel del synpunkter efter er artikel. Det är mycket ovanligt att de får in förslag från allmänheten. Nu kommer jag att lämna in en formell ansökan om att platsen ska heta "Elin Wägners Plats", säger Daniel Helldén (MP).

Torg i Vasastan kan döpas efter författare

I sin ansökan kommer Helldén att komma med mer underlag till varför platsen bör döpas efter Elin Wägner, något som namnberedningen efterfrågat.

– Platsen har ju en tydlig koppling, när man står där kan man nästan se de unga damerna i Wägners roman "Norrtullsligan" som bor på Norrtullsgatan, säger han.

Slutnotan för torget hamnade på 5,3 miljoner kronor. Bland annat har det byggts en ny cykelbana, planterats fem träd och så har belysningen förbättrats.

Elin Wägner

Elin Wägner (1882-1949) var författare, ledamot av Svenska Akademien och en av kvinnorörelsens frontfigurer. I hennes debutroman Norrtullsligan hyr huvudkaraktärerna rum på just Norrtullsgatan.