Plan. Så här kan skolgården komma att se ut på en ny skola i Ingenting. Foto: Illustration: White arkitekter

Ett steg närmare ny skola i Ingenting

Engelska skolan kommer närmare en etablering i Ingenting. På måndagen väntas kommunstyrelsen ta ärendet vidare till nästa kommunfullmäktige.

  • Publicerad 16:23, 30 mar 2020

Det är kontor och lokal i bottenvåningen och skulle behöva byggas om invändigt.

Solna har under flera år haft behov av nya skollokaler och på flera platser runt om i kommunen är processerna redan igång.

Ett av de områden som kan komma att få en ny skola är Ingenting, i närheten av Huvudsta, där det just nu byggs mycket bostäder. Där ser kommunen ett ökande behov av en ny skola.

De planerna har tidigare presenterats och fastighetsägaren Vasakronan har gjort klart med Internationella Engelska skolan (IES) som hyresgäst om planerna blir verklighet.

På måndagen tas ärendet upp när kommunstyrelsen sammanträder och det väntas där tas vidare till kommunfullmäktige för ett definitivt beslut. Nästa kommunfullmäktige är planerat till den 14 april.

Behöver renoveras

Nyligen godkände byggnadsnämnden en ny detaljplan som tillåter skola på området. Det kan ske i en befintlig lokal.

– Det är kontor och lokal i bottenvåningen och skulle behöva byggas om invändigt. Ventilationen måste byggas om, men jag tror inte att det måste byggas om utvändigt, säger Ann-Christine Källeskog, plan- och exploateringschef i Solna.

Hur många av Solnas elever som berörs av en etablering av Engelska skolan är fortfarande oklart.

– Engelska skolan i Huvudsta tillför fler skolplatser och fler valmöjligheter för boende i Solna. Vi kan inte uppskatta hur många det berör eftersom IES har upptagningsområde från hela Stockholms län. Det vet vi först när skolan öppnar sitt kösystem och vi kan ha en dialog med IES kring hur många Solnaelever som kan erbjudas en plats, skriver Alessandra Wallman, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Solna stad i ett mejl till SolnaDirekt.

Lokalen har tidigare använts som just skola. På 1980-talet huserade nämligen Polishögskolan i lokalerna, innan de byggdes om till lokaler vilket det alltså är i dagsläget.

Skolan som planeras för årskurs fyra till nio med mellan 600 och 900 elever med skolstart när läsåret 2020/2021 inleds.

Flera skolor på gång

Förutom skolplanerna i Ingenting har arbetet redan påbörjats i Bagartorp där Raul Wallenberg-skolan etablerar. Det väntas ske hösten 2021.  

Innan jul tog kommunstyrelsen i Solna ett inriktningsbeslut om en ny skola i Huvudsta med möjlig öppning 2024.

Även Europaskolan har ansökt om tillstånd att starta sin verksamhet i Solna. De har det dock redan startat i Backstugan i Filmstaden, vilket jurister nu tittar på för eventuellt vite.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt