Ramadan i karantän. Flemingsbergsborna Alaa Osman och Mohammed Beston firar ramadan med familjen i år.

Ett stillsamt ramadan när moskén stängs

Den muslimska fastemånaden ramadan har inletts, men i år begränsas firandet till Stockholms kök och vardagsrum.

  • Publicerad 18:13, 27 apr 2020

Under en månad om året avstår många muslimer från mat, dryck, rökning och sex från soluppgång till solnedgång. Fastemånaden ramadan innebär också en hel del bön och gemenskap för vilken många brukar samlas i moskén. Men i år håller samlingsplatsen stängt.

Social distansering är det rätta, även under en tid då moskén är central, enligt Mahmoud Khalfi, som är imam och direktör vid Stockholms moské. För drygt 1 400 år sedan gav profeten Muhammed klara bud om hur en epidemi ska hanteras.

– Hör ni om en epidemi får ni inte resa dit, sa han, och folk som befinner sig i området måste stanna kvar – de som dör får den bästa platsen i paradiset, säger Mahmoud Khalfi.

– Hans budskap hjälper muslimer att acceptera de strikta reglerna, det blir lättare att stänga moskén trots att den är central i våra liv, särskilt under ramadan, fortsätter han.

Mahmoud Khalfi, moskédirektör och imam. Foto: Jonatan Bylars

Det här är ramadan

I år infaller ramadan mellan den 23 april och den 23 maj.

Fastande avstår från mat, dryck, sex och rökning.

Fastemånaden avslutas med firandet eid al-fitr, som varar i tre eller fyra dagar.

Visa merVisa mindre

Flemingsbergsborna Alaa Ibrahim och Mohammed Beston firar ramadan med familjen i år, och räknar inte med att det blir någon sammankomst under eid al-fitr – festen på tre, fyra dagar som traditionsenligt avslutar fastemånaden.

– Det är vår religiösa plikt att bidra till att minska spridningen. Vi firar med lika mycket glädje men det är såklart tråkigt, säger Mohammed Beston.

– Ramadan brukar innebära kvällsbön i moskén. Nu får man be med familjen istället. Det här är också en månad där man brukar träffa släktingar och vänner, bryta fastan tillsammans, men vi kan inte göra det. Vi fastar men vi samlas inte, säger Alaa Ibrahim.

Skänker till välgörenhet

Tillsammans med föreningen Muslimska Studenter på Karolinska Institutet deltar de i en tävling där de samlar pengar för välgörenhetsorganisationen Islamic Reliefs projekt runt om i världen. Ett viktigt syfte med ramadan är generositet och medmänsklighet, enligt Mohammed Beston. Att bli medveten om vad du har och vad du kan ge.

– Jag glömmer aldrig en man jag mötte på en fältresa till Jordanien med Islamic Relief. Han bodde i ett tält i ett flyktingläger. Han sa att hans familj hade det bra, och bad oss att hjälpa de i norra Syrien. De som inte har något tält, utan bor under ett träd.