Ett tungt grävjobb som gav merjobb

En brygga, ett domslut, lera och en grävmaskin. Där har ni receptet för en riktigt tung nyhet som krävde lite grävarbete.

  • Publicerad 13:49, 12 sep 2019

Nyligen berättade Bålsta/Upplands-BroDirekt om hur Håbo kommun bestämt sig för att kontrollera så att strandskyddet efterlevs i kommunen.

– Det är viktigt att värna syftet med strandskyddet för att det ger så mycket tillbaka. Det är en viktig zon för den biologiska mångfalden. Det är många arter som bor och förökar sig där, och strandzonen renar och skyddar vårt vatten. Det är viktigt för folkhälsan och fritidslivet. De som tar ansvar fyller en viktig funktion och då blir det orättvist om andra struntar i det och kan komma undan med det, så kontrollerna är också en rättvisefråga, förklarade Monika Rönn, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Skulle ta bort brygga

Redan innan kontrollerna genomfördes kom det en dom gällande en brygga i Häggeby. Bryggan har funnits där ett antal år. Den byggdes av en privatperson som äger marken, men strandskyddet trumfade detta ägande och efter domen har det beordrats att den ska tas bort.

Då det inte skedde hamnade det på kronofogdemyndighetens bord och i förra veckan var det meningen att arbetet skulle påbörjas, men det tog snart stopp.

Anledningen?

Grävmaskinen som gick ut för att ta upp bryggan fastnade i dyn i vattnet, sjönk ner och kom inte upp igen.

– Det finns en dom om att bryggan ska bort. Inte hela delen, men större delen ska bort. Den ska sågas av på elva meter och då sjönk de tyvärr ner när de gick ut i vattnet och påbörjade borttagandet av den där yttre delen. Då blev det såhär, säger Kristina Lindkvist, Kronoinspektör, som var på plats när tidningen dök upp för att studera arbetet som tilldragit sig de boendes intresse.

En boende som passerade platsen konstaterade att hen gjort ett test gällande djupet av dyn och då kommit fram till att det utan större ansträngning gick att dra ner en påle runt sju meter i marken. Med andra ord var grävmaskinen dömd så snart den rullade ner för att påbörja arbetet med att få bort bryggan.

– Nu ska de försöka komma under med några kättingar så att de kan säkra upp den som jag förstår det, säger Kristina Lindkvist.

Akut läge

På mån dagen pågick arbetet för fullt i dyn. Två grävmaskiner var på plats för att få loss den som fastnat.

– Tanken var ju inte att det skulle förstöras så mycket. Nu blev det ett akut läge och den måste upp så då måste man göra det som måste göras. Det är sådant som händer i bland tyvärr, säger Kristina Lindkvist.

Runt midnatt på måndagen kom grävmaskinen upp.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt