Foto: Mostphotos

Ettåring satte i halsen – skickades vidare från barnakut

Ett ettårigt barn som satt i halsen kom in till barnakuten som ligger i anslutning till Danderyds sjukhus. Men barnet fick aldrig träffa läkare, utan skickades vidare.

  • Publicerad 11:59, 23 okt 2017

I april i år sökte en förälder vård på Läkarjourens barnakut, i anslutning till Danderyds sjukhus, för sin ettåriga dotter som satt i halsen och hade svårigheter med andningen.

I en anmälan mot barnakuten klagar anmälaren på den medicinska handläggningen. De ska nämligen ha hänvisats vidare till Astrid Lindgrens barnsjukhus av en sjuksköterska, utan att en läkare fått undersöka flickan.

Inte följt rutinerna

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har bedömt att sjuksköterskan inte följt rutinerna och menar att barnet skulle tagits till akutrummet för en läkarbedömning. Handläggningen inte varit förenlig med patientsäkerhetslagen enligt IVO.

Sjuksköterskan har uppgett att hon inte uppfattade flickan som svårt andningspåverkat, och att det under detta tillfälle var hög belastning på barnakuten.

– Det är klart att man ska följa rutinerna, och om man inte gör det är det inte bra, säger Olle Söder, verksamhetschef.

Han poängterar att de rutiner verksamheten har i detta fall inte följdes av den anställde.

– Flickan kom med föräldrarnas bil och skickades sedan vidare direkt till Astrid Lindgren. Sköterskan bedömde att det gick snabbare att åka direkt vidare, än att ta in henne hos oss, säger Olle Söder och fortsätter:

– Det kan vara sant, men samtidigt hade barnet andningsbesvär och svalt nötter fel i svalg. När barnet kom till Astrid Lindgren blev det inlagd och behandlat.

Vad gör ni för att förhindra det här?

– Vi har haft en tydlig diskussion. Man får bedöma barnet när det kommer och har det då svårare symtom är det bättre att ta in henne till oss. Samtidigt är det bara tio minuter transporttid till Astrid Lindgren. Men det skedde ett misstag helt enkelt, och det är inte bra, säger Olle Söder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52