Svårt. Ewa Wikström berättar om kampen för att hitta ett LSS-boende till sin dotter. Foto: Lotten Engbom

Ewa har väntat på LSS-bostad till sin autistiska dotter i flera års tid

I över fyra års tid har familjen väntat på ett LSS-boende till dottern. Här berättar Ewa Wikström om det tuffa livet som förälder till ett barn med funktionsnedsättning – och om den långa kampen mot kommunen.

  • Publicerad 16:36, 26 nov 2018

När Ewa Wikströms dotter skulle fylla åtta år fick hon diagnoserna autism, utvecklingsstörning och svårbehandlad epilepsi. Sedan tidigare hade hon ADHD. Men diagnosen autism, den kom som en chock.

– Jag bröt ihop helt. Dagen efter var det min födelsedag, men jag låg bara hemma och grät. Jag trodde jag skulle gråta ihjäl mig, berättar Ewa.

Sorgen var stor – men Ewa bearbetade det faktum att dottern hade autism. Sedan började hon engagera sig i föräldraföreningar och skriva texter om hur det var.

– Det är tungt och smärtsamt, men en sorg jag lärt mig leva med, säger hon.

Idag är dottern 25 år, en ålder då de flesta har flyttat hemifrån. Men inte hemma hos Ewa i Bällsta. Sedan 2014 har familjen kämpat för att hitta ett LSS-boende till dottern - utan resultat.

Det första boendet de blev erbjudna var ett i Vallentuna, men familjen tackade nej
eftersom dottern skulle ha 500 kronor kvar att leva på varje månad, exklusive mediciner.

Cirkusen börjar

2016 sökte de boende igen. Då började det Ewa beskriver som ”en cirkus”.

– Kommunen sa att om vi inte accepterade ett boende i Järna, kunde det ta tio år innan man hittade ett nytt boende. Det kändes som ett förtäckt hot, säger Ewa.

De tackade nej igen, trots ”hotet”.

Vidare har de blivit erbjudna boende i Gävle och Eskilstuna, något som Ewa anser är alldeles för långt bort.

– Hon kan bli utåtagerande. Jag vill kunna ha henne nära ifall det händer något, inte behöva åka två timmar med bil, utan kö inräknat, säger hon.

I början av oktober var familjen på utvecklingssamtal på dagverksamheten som dottern går på. Återigen hade de blivit tilldelade en ny handläggare från kommunen.

Handläggaren bad att Ewa skulle skriva under en lapp om att de inte längre är intresserade av en bostad till dottern. Ewa blev förvånad, sa att hon måste tänka på saken och kanske kunde boka in ett möte. Men handläggaren manade på och tillslut skrev en stressad Ewa under.

– Det känns inte bra någonstans att en kommun kan göra på det här sättet, säger Ewa.

Det Ewa skrev på innebär att hon frånsäger sig dotterns boendebehov för tillfället. Hon tror att handläggaren troligen fått order om att inte lämna mötet utan en påskriven lapp från Ewa.

Vill berätta

Efter att hon för två veckor sedan läste en artikel som Vallentuna Nyheter skrivit om en kvinna som varit utan LSS-bostad i två år kände Ewa att hon ville berätta familjens historia och belysa problemen som finns.

Läs mer: Kvinna utan LSS-bostad i två år

I dag bor dottern fortfarande hemma. Ewa och hennes man har båda sagt upp sig från sina jobb och är assistenter till henne.

– Tänk drömmen att jobba 8 till 16 varje dag och kunna komma hem och titta på tv. Men det går inte, vi som är föräldrar till den här kategorin människor blir låsta till situationen, säger hon.

Familjen har funderat på att köpa ett hus som har en boendedel där dottern kan bo, men de får se. Nu bor dottern hemma, och får göra det tills vidare.

– Nu har hon slutat säga ”när jag flyttar hemifrån”.

Hur känner du inför allt det här?

– Jag blir jättebesviken. Kommunen skyller på att de inte har tillräckligt med personal. I tio år har jag hört det. Men varför går de inte ut och säger att man har problem, istället för att mörka? Föräldrar till de här barnen är så utsatta.

Påverkar andra relationer

Att ha en dotter som kräver så mycket tid och energi påverkar även relationer till andra. Ewa har fem andra döttrar som i sin tur också har påverkats.

– Syskonen blir vuxna fort, på ett sätt som inte är okej. Och det är klart att andra relationer påverkats, säger hon.

Har du några förhoppningar inför framtiden?

– Givetvis har man förhoppningar, men min dotter måste kunna känna att hon har nära till sin mamma, och inte bo två timmar bort, säger Ewa.

– Men vad händer när jag inte längre finns?

Förhoppningar. "Givetvis har man förhoppningar, men min dotter måste kunna känna att hon har nära till sin mamma, och inte bo två timmar bort", säger Ewa. Foto: Lotten Engbom

Socialchefen svarar

David Gyllenstråle, socialchef på kommunen, menar att han inte känner till att man säger till kunden att det kan dröja uppemot tio år innan en bostad kan ordnas fram. Däremot är han medveten om att det är ett problem med att få fram bostäder.

– Visst kan man förvänta sig en viss väntetid, men tio år är fel på en nolla. Det är helt felaktigt information och jag kan inte stå bakom den, säger han.

Han säger att man som förälder gärna får komma in med ett klagomål så myndighetsavdelningen kan hantera det.

– Då kommer en annan person än handläggaren att undersöka det, men det ska inte ta tio år att få bostad, säger David Gyllenstråle.

Men att bli erbjuden boende i Gävle eller Järna, det är väldigt långt bort?

– Jag förstår det. Därför har vi sedan januari en ny ledningsgrupp som arbetar aktivt med att försöka få aktörer att vilja bygga LSS-bostäder i Vallentuna. Tyvärr går inte den processen så snabbt som vi önskar.

Vad säger du om att en handläggare trycker på för att en förälder ska skriva på ett papper om att frånsäga sig boendebehovet?

– Jag känner inte vid att det här är ett arbetssätt som myndighetsavdelningen ska ha eller har. Men mamman får gärna inkomma med klagomål till oss, vi har väldigt bra processer för det här, och det är inte samma person som kommer att titta på det, säger David Gyllenstråle.

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt