Lugnet. LSS-boendet på Munsö är under utredning från flera olika håll. Foto: Daniel Cannervik

Ex-chef på Lugnet: ”Ingen fick lårbenet avsparkat”

Ingen på Lugnet fick lårbenet avsparkat för 20 år sedan. Det hävdar den dåvarande verksamhetschefen. – Det är totalt fel, säger hon.

  • Publicerad 15:55, 18 jan 2019

Att det baktalas bakåt i tiden gör mig förbannad.

Nyligen anmälde Ekerö kommun boendet Lugnet på Munsö till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för en händelse som ska ha ägt rum för 20 år sedan. I kommunens egen utredning av verksamheten berättade en tidigare anställd att en funktionsnedsatt person på boendet då ska ha blivit sparkad av personal, så illa att ett lårben gick av.

Ekerö kommun är ansvarig för de nio personer som i dag bor på boendet och tar uppgifterna på största allvar.

Men enligt den tidigare verksamhetschefen Ester Andersson Schwarzenstein är allt bara påhittat. Hon ledde LSS-verksamheten 1998-2016, alltså även 1999 då den påstådda incidenten ska ha ägt rum.

– Ingen fick lårbenet avsparkat. Och aldrig i livet att det skulle ha funnits sådana metoder som den här före detta medarbetaren berättat om, säger hon.

”Gör mig förbannad”

Vad Andersson Schwarzenstein själv kan minnas hände inte ens några olyckor under 1999. Hon var med när Lugnet startade, de första åren som medarbetare, och blir väldigt upprörd av uppgifterna.

– Det som händer nu på Lugnet, efter att jag slutade, har jag ingen påverkan på, men att det baktalas bakåt i tiden gör mig förbannad. Vi hade ett otroligt gott förhållande till Ekerö kommun och de hade total insyn. Jag vill inte påstå att det aldrig hände olyckor, men då var inte medarbetarna orsaken till dem. Påståendet är totalt fel.

Skulle det kunna ha hänt något sådant utan din vetskap?

– Absolut inte. Jag var väldigt närvarande på Lugnet och bodde också granne med verksamheten.

De som bor på Lugnet i dag riskerar i slutändan att komma i kläm när den här typen av uppgifter sprids, det är olyckligt, menar Ester Andersson Schwarzenstein.

– Det känns väldigt ledsamt att någon säger sådana här saker och jag blir arg över att de som bor på Lugnet får bära hundhuvudet. Till sist blir det nio personer som inte kan tala för sig själva som tvingas betala för allt det här, säger hon.

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15