Stella Fare gräver inte bara i jorden på sin kolonilott, nu har hon även grävt i koloniföreningens historia. Foto: Stella Fare/Pär Hugosson

Ex-liberalen skriver om Tantos arbetare: "Historielösheten är utbredd"

Hon är kanske mest känd som frispråkig Stockholmspolitiker och cyklisternas förkämpe. Nu skriver den före detta liberalen om arbetarna som grundade Tantolundens koloniförening.

  • Publicerad 11:00, 4 jul 2017

Varför har du skrivit en bok om Tanto?

– Jag vill lyfta en historia som det inte berättats om tidigare. Den handlar om hur kolonierna som idag är det mest exklusiva man kan tänka sig uppstod ur hungersnöden som rådde i början av 1900-talet. Jag vill försöka berätta om hur det var på västra Södermalm då, och skriva om de historiska platserna och arbetarna bakom. Det är en tribut till de som grundade kolonierna. Jag känner väldigt starkt för de här människornas slit, deras passion för odling och strävsamma föreningsliv.

"Stockholm får nytt parti med fokus på stadsbyggnads- och cykelfrågor"

Hur fick du idén?

– Jag är själv kolonist och det är en helt underbar plats. Men nu dominerar medelklassen Södermalm och historielösheten är utbredd. Det har också skett ett generationsskifte, och Söder växer. Jag hoppas att nya Söderbor kan tycka det är kul att lära sig mer.

Flera års väntan på kolonilott i Söderort

Hur har du tagit reda på Tantos historia?

– Jag har varit arkivarie på Stadsarkivet i min ungdom, innan jag blev uppslukad av politiken. Nu har jag återvänt till mina gamla jaktmarker så att säga. Jag har forskat i Stadsarkivet och i föreningarnas egna arkiv.

Tanto ska skyddas från trafikbrus – med "urbant bullerskydd"

Har vi dålig koll på vår historia?

– Jag tycker det, men jag märker att intresse finns. Det finns ju till exempel ett enormt intresse för Stadsvandringar. Det här är ett litet bidrag. Tanto idag har ett rikt folkliv, men det finns inte så stor kunskap om hur det var förr. Och det finns otroligt mycket roligt att berätta om.

Stella Fare lämnar landstinget i protest

Det bästa med Tanto idag enligt Stella Fare:

1. Att det är så stort och att det finns så mycket att upptäcka.

2. Att det finns så många höga berg och vid utsikt.

3. Koloniträdgårdarna är ljuvliga att upptäcka. Man kan gå där hur mycket som helst.

Stella Fare:

Gör: Tidigare politiker för Stockholmspartiet och Liberalerna. Har precis släppt boken "Tanto 1917" om Tanto och har tidigare skrivit en bok om Brunkebergstorg.

Ålder: 58 år.

Bor: Bysis torg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.