Ex-maken fälldes - då utsattes Maria för näthat

När Marias ex-make dömdes till fängelse riktades hatet mot henne och hennes elvaårige son. Nu vill hon berätta och samtidigt sätta ner foten mot det som pågår på sociala medier.

  • Publicerad 12:39, 15 dec 2017

2010 skiljde sig Maria och hennes man.

I somras fälldes han för fyra fall av våldtäkt mot barn, innehav av barnporr och sexuellt utnyttjande av minderårig. Han dömdes till två och ett halvt års fängelse.

Maria koncentrerade sig på att se till att hennes son kom igenom det hela så bra som möjligt.

Hon hade inte räknat med hur en dom mot en man hon inte levt ihop med på sju år skulle komma att påverka hennes liv och vardag.

– Först var det inte känt att han var häktad annat än i bekantskapskretsen. När det blev känt och domen föll så la min bästa vän ut ett inlägg i Vi i Enköping på Facebook där hon skrev något i stil med: ”Herregud, vilka svin det finns.”

– Det är ingen konstig åsikt. Det är helt okej att tycka så, men folk började fråga vem det var istället för att själv hämta allt material. ”Jag skickar PM”, skrev kompisen till alla som undrade. Jag trodde att det skulle vara hans namn, men det var hans namn, mitt namn, mitt personnummer, mina bankuppgifter, bilregistret, kreditupplysningar och det blev som en tråd där folk la till saker. En del stämde, en del inte. Till slut blev det vårt telefonnummer. Jag bad min vän ta bort inlägget, men hon vägrade.

Familjen har bara ett offentligt nummer och det är det som hennes son disponerar. På den telefonen började det ringa konstant alla tider på dygnet.

– Sedan hoppade min andra ”kompis” in i det där och la till information som skickades runt i hela stan. Till exempel när och var min son hade fritidsaktiviteter, som om vi var någon slags cirkus man kunde titta på. Folk kom dit och betedde sig hotfullt, jag led med min son. Det kom mängder av otrevliga meddelanden till mig och det kom sms. Jag var tvungen att ta ifrån min son telefonen.

”Ingen tänker på offren”

Maria berättar att samtalen kom från människor i alla sociala klasser. Dessutom fortsatte folk att dela med sig av sina åsikter både muntligt och skriftligt.

– En dam sa till mig: ”Jag tycker att det är helt oacceptabelt att han har en elvaårig son!” Då frågade jag: ”Vad tycker du jag ska göra åt saken?” Vad har hans son med det att göra? Jag förstår det inte. En del skrev till min son hur äcklig hans pappa är och gav detaljerade beskrivningar av hur man borde tortera både honom och sonen.

– Ingen tänker på offren och anhöriga. Hur de mår i allt det här. Det är så spännande med den här hetsjakten att man glömmer att man kanske ska ha lite empati. Och känner man inte till alla fakta hittar man på och sprider ut.

Grovt hat

Maria berättar att hon fick en del stöd, men att det var försvinnande lite och dessutom var mycket av det som skrevs rena hot.

– Två tredjedelar av allt var sådant som folk kunde ha åkt på direkt. Så pass grovt var det. Men det förstår inte människor, för man tror att internet är ett laglöst land. Jag förstår inte varför man inte bara kan diskutera brottet och gärningsmannen, det vore normaltAtt attackera familj, anhöriga, grannar och arbetskamrater är vansinnigt.

Maria ställer upp på bild och med förnamn. Hon har ansökt om att få byta efternamn eftersom hon delar det med sin ex-make. Anledningen till att hon vill berätta om det hon varit med om är för att hon tycker att det är nog nu. Att hetsen och hatet på sociala medier sedan länge gått alldeles för långt, inte bara för hennes del utan överhuvudtaget.

– Det har blivit okej att gå över gränsen. En del har sagt att jag inte borde stå upp för det här, att det inte är någon idé. Att man bara tröttar ut sig. Men det här handlar om moral och lag. Jag tycker ingen människa är skyldig att gå in i diskussioner som inte ger något, men man måste banne mig kunna skilja på rätt och orätt och hjälpa människor som utsätts för kränkande behandling.

Svårt att förlåta

Maria säger att hoten mot henne har lugnat ned sig nu, men hon döljer inte att hon har mått riktigt dåligt.

– Anledningen till att det har lugnat ned sig är för att det inte finns något smaskigt att hämta. De har ingen aning om vad han gör i fängelset. Så vad ska de prata om? Det är bara jag och min son som finns att trakassera. Jag har haft svårt att förlåta mina ”vänner” som utsatte min son för detta. 

Näthat

Näthat är ingen juridisk term. Ofta är brotten som man tänker på olaga hot, ofredande, förolämpning och förtal. Men det kan också vara kränkande fotografering, hets mot folkgrupp, brott mot personuppgiftslagen, PUL, och sexuellt ofredande.

Om man blir utsatt för anklagelser på internet och polisanmäler det, kan det rubriceras som förtal eller förolämpning. Förtal och förolämpning regleras i Brottsbalken, 5 kapitlet, som handlar om ärekränkning.

Fakta Polisen.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19