Attackerades. Kärrtorparnas ställningstagande mot ökad nazistisk propaganda i kvarteren, fick Svenska motståndsrörelsen att gå till attack. Här en bild från årsdagen 2014. Foto: Karin Nilsson

Ex-nazist ångrar attacken i Kärrtorp

"Jag var där och slogs, jag förtjänade att sitta i fängelse." Fyra år efter attacken i Kärrtorp pratar nazister för första gången ut i P3 Dokumentär. Men andra visar noll ånger.

  • Publicerad 06:00, 9 nov 2017

– Vi ville visa att även vi finns i området. Väljer man att ställa sig under en sådan paroll har man gjort ett ställningstagande. Då är man skyldig och det är beklagligt om man tar dit sina barn.

Det säger Emil Hagberg, en av de nazister som gick till väpnad attack mot Linje 17 mot rasisms antirasistmanifestationen i Kärrtorp den 15 december 2013. De var i åldrarna 15 till 30 år, totalt 31 stycken, och tillhörde organisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR).

Angreppet gjorde den lilla Söderorten till världsnyhet, och skakade Sverige och poliskåren, som schabblade bort tips om att SMR skulle storma barnfamiljer och äldre på Kärrtorpsplan. De sex poliserna på plats – underbemannade, underutrustade – var där för att enligt egen utsago "mingla med vänstern". Istället "blev det fight".

Här är mest nazipropaganda i Stockholm

Nu har P3 Dokumentär gjort "Naziattacken i Kärrtorp" där både förövare, offer och polis får komma till tals. Flera dömdes till fängelse efteråt. En av dem är den fortfarande aktiva nazisten Emil Hagberg, som till P3 säger att han kämpar med "näbbar och klor" för "kulturell och raslig överlevnad".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I radiodokumentären målas förspel, kaos och efterspel upp. En av de som uttalar sig är Oskar Nord, som då var 27 år. Han har idag lämnat vit makt-rörelsen. I P3 Dokumentär är han ångerfull.

– I efterhand är det väldigt olyckligt. Hade jag inte varit där hade vissa personer aldrig fått några slag. Jag hade inte suttit i fängelse. Men jag kan inte säga att jag inte förtjänade det. Jag var där och slogs. Och jag behövde ett "wake up call" för att kunna ta steget och lämna det här, säger Oskar Nord.

"Naziklottret ska bort på tre timmar"

Nyligen frigivna antifascisten Joel Almgren har också pratat med P3. Han dömdes för att ha knivhuggit en av angriparna. Han berättar i detalj hur han gått fram till mannen och gett honom två hugg som lett till livshotande skador.

– Jag hade gjort vad som helst för att få bort dem. Det är inte som att jag bryr mig om han är död eller levande. Men det är klart att jag inte vill att det ska vara ett mord, säger Joel Almgren till P3.

Här kan du lyssna på hela dokumentären från och med söndag 12 november.

På årsdagen av våldsattacken: ny naziaktion på Kärrtorps gymnasium

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bönderna ratar Stockholms gräs

Nyheter Trots extrema bristen på djurfoder vill ingen ha Stockholms stad har erbjudit lantbrukare att slå gräs på flera öppna ytor till följd av foderbristen i spåren av hettan. Men hittills har intresset varit svalt. Inte en enda har nappat. Anledningarna...onsdag 18/7 7:30

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29