Attunda Tingsrätt i Sollentuna. Foto: Mostphotos

Ex-pojkvän döms för mord på 25-åring i Kallhäll

En hemmakväll med före detta pojkvännen slutade med att en 25-årig kvinna mördades brutalt med sin egen kökskniv. Nu döms mannen till 18 års fängelse för mord.

  • Publicerad 16:31, 6 nov 2017

Enligt domen från Attunda tingsrätt ska en granne ha vaknat av ett kvinnoskrik och en duns vid kvart över två på natten den 3 maj i år, i ett bostadshus i Kallhäll. Tolv minuter senare ringer mördaren själv 112 och uppger att det har skett en knivolycka. Vid det tillfället levde kvinnan och på inspelningen av samtalet hörs hon säga i bakgrunden att han knivhuggit henne. Det bekräftar även mannen för operatören.

När polisen en kvart senare kommit på plats och tagit sig in i lägenheten ser de kvinnan ligga död på golvet. Hon har fått ta emot ett stort antal knivhugg i halsen, ryggen, huvudet och andra delar av kroppen. Mordvapnet var hennes egen kökskniv.

Mordet i Kallhäll: Kvinna misstänks ha attackerats med kniv

"Lömskt angrepp"

Tingsrätten skriver att det finns flera "försvårande omständigheter" som gör att mannen bör dömas till mer än 14 års fängelse, som är utgångspunkten vid mord. Bland annat att mannen var en person kvinnan litade på och att attacken började då hon låg i sin säng.

"Det var ett lömskt angrepp på en person som saknade möjlighet att komma undan", skriver rätten i domen.

Påföljden blir alltså 18 års fängelse samt skadestånd till kvinnans anhöriga. Åklagaren Ewa Tvengstöm hade dock yrkat på livstids fängelse.

– Jag tyckte att det fanns utrymme för det med tanke på omständigheterna, men jag är medveten om att det utrymmet är väldigt litet. Nu fick han 18 års fängelse vilket är det högsta man kan få som tidsbestämt straff, säger hon.

Bröt förhållandet

Den 25-åriga kvinnan och mannen var ett par i ungefär två års tid. Knappt ett halvår innan mordet blev mannen inlagd på en psykiatrisk klinik och i samband med det bröt kvinnan förhållandet. De fortsatte ändå att ha en viss kontakt.

Dagen innan mordet hade de båda bestämt att de skulle ses hemma hos kvinnan. Mannen hade då sin sista permission innan han skulle skrivas ut från ytterligare en vistelse på en psykiatrisk avdelning där han blivit inlagd för att han led av depression, hade självmordstankar och även tankar om att skada någon annan.

I domen framkommer även att han ett par gånger innan mordet haft "'mörka tankar' om att ta livet av kvinnan genom att köra över henne eller döda henne med kniv".

Enligt domen ska mannen "trovärdigt ha förnekat aktuella planer på att skada henne", dagarna innan han fick permission. De båda hade setts hos kvinnan även under tidigare permissioner.

I samband med rättegången har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning men han bedöms inte ha begått mordet "under påverkan av allvarlig psykisk störning". Tester som togs när han greps visade att han inte hade några spår av läkemedel, alkohol eller droger i blodet.

Domen går att överklaga fram till och med 23 november.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kan Viksjö få en ny skejtramp

Nyheter Skejtparken kan växa i framtiden I våras fick kommunen ett medborgarförslag om en ny skejtramp i Viksjö. Nu ger politikerna tummen upp till förslaget – men det är inte klart att den kommer att byggas.tisdag 23/10 11:41

Mördade sin mamma – nu döms tonåringen

Nyheter Led av allvarlig psykisk störning I september i år häktades en 17-åring misstänkt för mord på sin mamma i Jakobsberg. Nu har tonåringen dömts för mordet.tisdag 23/10 10:57