EXKLUSIVT: Sista besöket i Stockholms tystaste rum

Ett suggestivt laboratorium gömt i en övergiven kontorsbyggnad. Vi har fått göra ett exklusivt besök i en kulturskatt – som snart försvinner.

  • Publicerad 08:00, 19 mar 2017

Vi tar ett steg ut på golvet, bara för att göra den hisnande upptäckten att det inte alls finns något golv.

The Matrix. The Cell. Cube 1, 2 och 3. Längst in i en öde kontorsbyggnad i Larsboda göms ett rum som skulle vara varje Hollywoodsk sci-fi-regissörs våta dröm.

Vi befinner oss i de gamla Teliakvarteren, mer exakt i det ljudlaboratorium som 1962 specialbyggdes – bland annat för att tjäna som inspelningsstudio till Fröken Ur.

När den tunga dörren sakta öppnas tappar vi bokstavligen andan. Vart man än tittar, från golv till tak, möts blicken av tusentals spetsade koner som skjuts ut från väggarna. Alla tycks vara på väg mot just en själv.

Vi tar ett steg ut på golvet, bara för att göra den hisnande upptäckten att det inte alls finns något golv. I själva verket står vi på ett grovmaskigt nät av sviktande stålvajrar, som bär oss ovan det egentliga golvet – ett flertal meter ned.

Allt det här, för att skapa maximal ljudabsorbering, så att rummet blir ekofritt. Total tystnad alltså. Smaka på orden.

Foto: Karoline Montero Araya

"Optimalt för att go insane"

När har du det egentligen helt tyst? Insikten slår oss i samma stund som det annalkande illamåendet och den plötsliga svårigheten att hålla balansen. Aldrig. Vi har aldrig hört tystnad förut. Den trycker mot tinningarna, sätter balansorganens kristaller ur spel och får allt att kännas overkligt. Våra röster låter inte riktigt som våra egna. Som att befinna sig i en dröm. Eller i en suggestiv skräckfilm.

Det aparta repet, format som en hängsnara, som hänger från en metallställning i hörnet, gör i alla fall sitt för att bidra till den kusliga stämningen. Ett optimalt rum för att go insane, en potentiell tortyrkammare som hämtad ur Saw-serien.

Men. Nu är det ju inte så det ligger till. Tvärtom fyller varenda pinal en logisk funktion för en ljudnörd. De spetsformade konerna har formats så för att det är det optimala sättet att släcka ut ljudvågor. Och den pampiga metallpelaren är i själva verket ett vridbart bord, avsett för att kunna mäta olika ljudkällors riktningsegenskaper.

Tidigare fanns också ett slags systerrum vägg i vägg, som var dess direkta motsats. Det så kallade efterklangsrummet, helt klätt i kakel, representerade istället den andra ytterligheten i akustisk ljudmiljö - maximal ljudreflexion. Eko galore, alltså.

Foto: Karoline Montero Araya

Vemodigt adjö

När vi drar igen den massiva dörren bakom oss är det nästan med ett visst vemod. Förmodligen är vi de sista som sätter vår fot här. Det ekofria rummet kommer, precis som efterklangsrummet, snart att gå i graven. Rikshem och Ikano har nämligen köpt upp de gamla kontorshusen som om något år i stället kommer att husera 3000 bostäder. Och just här, i det 55 år gamla ekolaboratoriet, ska det bli - garage.

– Vi har inget användningsområde för rummet, tyvärr. Men visst. Det är häftigt, säger Per Högdin, Rikshem.

DET DOLDA FARSTA. Episod 1: Rymdbolaget

DET DOLDA FARSTA. Episod 2: Templet

Foto: Karoline Montero Araya

EKOFRIA RUMMET

- Byggdes 1962 och kom, tillsammans med efterklangsrummet och ett flertal talhytter, att utgöra Telias ljudlaboratorium.

- I ett normaltyst sovrum når ljudnivån ungefär 25 decibel. I ekofria rummet ligger den på 5-10 db.

- Rummet har bland annat använts till att spela in Fröken Ur. Det har funnit fyra olika Fröken Ur sedan starten. Sedan år 2000 är det Johanna Hermann Lundbergs röst som informerar om klockslagen. Hennes röst möter även den som ringer Skatteverket, Nummerupplysningen och Försäkringskassan.

- 2015 såldes Teliahusen till Rikshem respektive Ikano, som kommer att göra om Teliaområdet till en ny stadsdel - med skolor, butiker och över 3000 lägenheter.

- Telia har nu flyttat sin verksamhet till Arenastaden i Solna.

- Om du mot förmodan skulle undra vad klockan är, går det lika bra att slå en pling till Fröken Ur idag. Telefon: 033-90510.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C-politiker vill adoptera bort papperskorgar

Nyheter "Jag vill se kreativiteten flöda" Vill du döpa en buske? Skriva ett citat på en papperskorg? Sätta ett parasoll på en bänk? Det tycker Centerpartiet vore toppen. De vill nämligen att 08:orna ska kunna adoptera delar av den offentliga...onsdag 18/7 19:00