Som hemma. Vattenbufflarna trivs som kalvar på grönbete hos Gunnar Öberg. Foto: Daniel Sjöberg

Exotiska djur som trivs i Enköping

Betande djur i Sverige väcker sällan någon uppmärksamhet. I hagen vid Torsvi Hovgården rör sig dock något mer exotiskt. Där går nämligen Gunnar Öbergs vattenbufflar.

  • Publicerad 12:00, 9 aug 2017

De väldiga djuren stannar upp några sekunder och studerar besökarna som precis klivit in i deras värld. Den ene känner de väl. Gunnar Öberg är mannen som tog vattenbufflarna till Enköping och sin gård i Torsvi. Den andre är journalist.

– Ja. Var det en ny doft här? Jo, de är uppmärksamma och lär känna igen folk som rör sig i hagen, säger Gunnar.

Livets vägar ledde honom till slut till Enköping där han började han bygga fastigheter tillsammans med en kompanjon. Det hela utvecklades väl, men efter 25 år som förvaltare av hyreslägenheter ville han något annat. Kanske var det en jakt på rötterna från Norrland som gjorde att Gunnar köpte det som nu är Torsvi Hovgården där han bland annat driver Livsloftet där det går att hyra boende.

Förutom att bygga på marken hade han en annan sak att lösa. Den om hur han skulle hålla marken öppen.

– Till en början hade vi lånehästar för att hålla betat i hagen, säger han.

Hästarna var dock eftertraktade och allt svårare att få dit.

– Jag läste på och undersökte vad som kunde passa. Får är lättsamt och bra, men de går inte där det är blött och då fastnade jag för vattenbufflar.

I stora delar av världen är vattenbuffeln ett naturligt inslag, men i Sverige finns det inte särskilt många. Först 2010 kom den första stammen hit, men via en annons på Blocket hittade Gunnar sina djur i Båstad och nu har de varit i Enköping i fyra år.

– Jag köpte fem djur. En avelstjur som hette Ferdinand. Tre kor och en ungtjur. Ferdinand var duktig och det kom tre kalvar första sommaren.

I dagsläget har Gunnar nio bufflar.

– Den sista kom på alla hjärtans dag och det var den sista avkomman från Ferdinand. Tanken är att hålla stammen på den nivån.

Även om han inte mjölkar djuren och därmed saknar den kontakten tänker Gunnar på bufflarna som sina husdjur och det är uppenbart att han gillar dem.

– De är inte snabba i tanken, men de är ganska listiga. Alldeles i början när de kom så hade jag tänkt att de skulle ha tillgång till rinnande vatten. Jag la en vattenslang i hagen i en balja och så ställde jag sparkventilen lite öppen så att det skulle fylla på hela tiden. Det tog väl ett par dagar så hade de kommit på hur man öppnar den där kranen fullt för det var mycket mysigare att duscha sig. Jag drog igen den, men det tog bara en timme innan de öppnade den igen. De lyckades tömma min brunn och då fick jag stänga slangen helt och hållet, skrattar han.

Vattenbuffeln

Totalt finns det långt över 150 miljoner tama vattenbufflar i världen vilket gör vattenbuffeln till de djur som människa är mest beroende av alla tamboskap.

Den asiatiska vattenbuffeln, vilket är den sort som Gunnar har, är mindre än den afrikanska motsvarigheten. Ändå blir den över tre meter och Gunnars första avelstjur Ferdinand vägde nära ett ton.

Den afrikanska buffeln räknas in i det så kallade "Big Five" tillsammans med lejon, noshörning, afrikansk elefant och leopard.

En tam vattenbuffel kan bli 40 år gammal.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Player's Inn rånat i natt

Nyheter Puben Player's Inn rånades i natt. Två män beväpnade med kniv bakband personalen och kom undan med en okänd summa pengar. – Jag är mest förbannad, säger pubägaren Anders Thool.fredag 25/5 10:24

Våldtog 11-åring i Enköping – döms i tingsrätten

Nyheter En man i 40-årsåldern dömdes idag, torsdag, i Uppsala tingsrätt till två år och tre månaders fängelse för våldtäkt mot barn.torsdag 24/5 15:33