Många som smäller av fyrverkerier bryter mot lagen, frågan är om de själva vet om det. Foto: Mostphotos/Sacharias Källdén

Expert: Många fyrverkerier bryter mot lagen

De senaste dagarnas intensiva smällande innebär inte bara en ökad belastning för polisen. Det är dessutom stor risk att den som antänder fyrverkeripjäsen bryter mot lagen.

  • Publicerad 15:53, 29 dec 2017

Polisens presstalesperson Carina Skagerlind konstaterar att fyrverkerierna är ett stort problem för många stockholmare – inte minst veckan före och efter nyårsafton. Sedan i onsdags har larmcentralen fått in uppskattningsvis 70 samtal om dagen från människor som blivit störda av de höga smällarna i Stockholmsregionen.

– De här problemen uppstår varje år den här veckan. Vi kan se att det framför allt sker kvällstid och att det oftast handlar om ungdomsgäng, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om en polispatrull åker ut på ett larm om smällare är dessvärre sällan de skyldiga kvar på platsen. Istället försöker polisen vara synlig i områden med återkommande klagomål och besöka återförsäljarna för att säkerställa att 18-årsgränsen efterföljs.

– Det är klart att 70 samtal dagligen innebär en ökad belastning för oss. Men sedan måste vi alltid prioritera och det är inte säkert att vi åker dit med blåljus för att det skjuts med raketer.

Samtidigt har de många skjutningarna i Stockholm antagligen medfört att folk är mer på sin vakt. Så sent som den 6 december skrev vi om hur fem polispatruller begav sig till Farsta efter att en person hört smällar som uppfattats som skott, men som visade sig vara en fyrverkeripjäs.

– De som svarar på larmcentralen är väldigt erfarna och kan oftast höra skillnaden. Är det en riktig skottlossning är det till exempel oftast flera inringningar. Men det är klart att de många skjutningarna i Stockholm under året ökar oron, säger Carina Skagerlind.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad få vet är att den som bränner av raketer före och efter nyår troligtvis också bryter mot lagen. Det krävs nämligen alltid tillstånd för att avfyra raketer i tätbebyggt område. Undantaget är vid midnatt på nyårsafton, förutsatt att fyrverkeripjäserna är konsumentprodukter som inte kräver pyrotekniker. Det säger Josef Pelle, handläggare på tillståndsenheten.

– Vi vill kunna styra det utifrån platsens lämplighet och klockslag. Det är till exempel inte tillåtet att avfyra fyrverkerier efter klockan 22 på vardagar och klockan 23 på helger. Sedan är det också viktigt att alla omkringboende informeras på förhand. Därför krävs det alltid tillstånd för att få smälla sina fyrverkerier.

Josef Pelle konstaterar dock att det är ytterst få som fyller i en ansökan innan de smäller av sina fyrverkeripjäser. De senaste dagarna har bara ett par ansökningar kommit in hos tillståndsenheten. Kostnaden för tillståndet är 700 kronor.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.