Erik Angner, universitetslektor i praktisk filosofi och doktor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, förklarar folks sopiga beteende. Foto: Steven Wood/Mikael Andersson

Experten: Därför beter vi oss grisigt vid sopstationerna

Har du också svurit vid återvinningsstationen och tänkt "hur svårt ska det vara?" Forskaren Erik Angner förklarar folks skräpiga beteende.

  • Publicerad 11:56, 8 jan 2018

Varför lämnar folk sitt skräp på gatan när sopkärlen vid återvinningsstationen är fulla, i stället för att ta med det därifrån? Enligt Erik Angner, forskare i filosofi och beteendeekonomi vid Stockholms universitet, beror det på att människor är "normföljande djur".

Vi tittar helt enkelt på vad "alla andra" gör och beter oss sedan likadant.

– Om alla andra är renliga vill jag också vara ordentlig men om andra lämnar skräp på marken gör jag det också. Vi har tidigare haft en väldigt stark norm i Sverige om att det inte är okej att skräpa ner, men av någon anledning verkar det nu ha förändrats, säger han.

En given fråga är såklart varför det har blivit så? Men Erik Angner menar att det är svårt, kanske omöjligt, att hitta ett svar. Det räcker med att en eller ett par personer lämnar sitt skräp på gatan för att fler ska följa efter och kaos ska uppstå. Det viktiga är därför att få alla att tänka att skräpet hör hemma i en soptunna – inte på gatan.

– En strategi är nolltolerans och att bestraffa den första som skräpar ner hårt. En annan är att lyfta fram att de flesta faktiskt inte slänger sitt skräp på marken. En tredje är traditionella reklamkampanjer som "Håll Sverige rent" och en fjärde är att skapa en grupptillhörighet som säger "du och jag skräpar inte ner", säger Erik Angner.

"Väldigt känsliga"

Alla strategier har sina för- och nackdelar men poängen är enligt Erik Angner att vi är väldigt känsliga för vad vi tror att andra gör. Därför är det är lättare och bättre att med signaler och budskap ändra synen på vad som är norm, istället för att försöka ändra folks värderingar eller använda hårda bestraffningar.

– Sedan går det inte att förneka att det också måste vara lätt att göra rätt. Det är viktigt att sopkärlen töms ofta och att det städas runtomkring återvinningsstationerna när de töms. Om det ser tjusigt ut drar man sig för att lämna skräp på marken, säger Erik Angner.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50