Erik Angner, universitetslektor i praktisk filosofi och doktor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, förklarar folks sopiga beteende. Foto: Steven Wood/Mikael Andersson

Experten: Därför beter vi oss grisigt vid sopstationerna

Har du också svurit vid återvinningsstationen och tänkt "hur svårt ska det vara?" Forskaren Erik Angner förklarar folks skräpiga beteende.

  • Publicerad 11:56, 8 jan 2018

Varför lämnar folk sitt skräp på gatan när sopkärlen vid återvinningsstationen är fulla, i stället för att ta med det därifrån? Enligt Erik Angner, forskare i filosofi och beteendeekonomi vid Stockholms universitet, beror det på att människor är "normföljande djur".

Vi tittar helt enkelt på vad "alla andra" gör och beter oss sedan likadant.

– Om alla andra är renliga vill jag också vara ordentlig men om andra lämnar skräp på marken gör jag det också. Vi har tidigare haft en väldigt stark norm i Sverige om att det inte är okej att skräpa ner, men av någon anledning verkar det nu ha förändrats, säger han.

En given fråga är såklart varför det har blivit så? Men Erik Angner menar att det är svårt, kanske omöjligt, att hitta ett svar. Det räcker med att en eller ett par personer lämnar sitt skräp på gatan för att fler ska följa efter och kaos ska uppstå. Det viktiga är därför att få alla att tänka att skräpet hör hemma i en soptunna – inte på gatan.

– En strategi är nolltolerans och att bestraffa den första som skräpar ner hårt. En annan är att lyfta fram att de flesta faktiskt inte slänger sitt skräp på marken. En tredje är traditionella reklamkampanjer som "Håll Sverige rent" och en fjärde är att skapa en grupptillhörighet som säger "du och jag skräpar inte ner", säger Erik Angner.

"Väldigt känsliga"

Alla strategier har sina för- och nackdelar men poängen är enligt Erik Angner att vi är väldigt känsliga för vad vi tror att andra gör. Därför är det är lättare och bättre att med signaler och budskap ändra synen på vad som är norm, istället för att försöka ändra folks värderingar eller använda hårda bestraffningar.

– Sedan går det inte att förneka att det också måste vara lätt att göra rätt. Det är viktigt att sopkärlen töms ofta och att det städas runtomkring återvinningsstationerna när de töms. Om det ser tjusigt ut drar man sig för att lämna skräp på marken, säger Erik Angner.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C-politiker vill adoptera bort papperskorgar

Nyheter "Jag vill se kreativiteten flöda" Vill du döpa en buske? Skriva ett citat på en papperskorg? Sätta ett parasoll på en bänk? Det tycker Centerpartiet vore toppen. De vill nämligen att 08:orna ska kunna adoptera delar av den offentliga...onsdag 18/7 19:00

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26