Teknik. Chefsekonom Annika Wallenskog välkomnar beskedet om ett tillskott till kommunernas välfärd, men önskar en mer långsiktig strategi - som att utveckla tekniken. Foto: Mostphotos/Rickard L Eriksson

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för kommunerna.

  • Publicerad 11:46, 24 jan 2020

I dagarna blev det känt riksdagspartierna förhandlar om ett tillskott till välfärden inför årets vårändringsbudget för 2020 – som klubbas först i juni. Flera lokalpolitiker har uttalat sig om vad pengarna kan gå till:

Så vill partierna använda Sollentunas välfärdsmiljoner

Solnas plan för välfärdsmiljonerna: "Lappa och laga"

Oklart hur välfärdsmiljonerna ska användas i Sundbyberg

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR), välkomnar beskedet från regeringen om ett tillskott till välfärden. Hon menar dock att det krävs en långsiktig strategi för att möta utmaningarna inom välfärden i kommunerna.

– Utmaningarna kommer att vara större de kommande åren. Det kan inte bara lösas med pengar, utan att välfärden förändras. Exempelvis måste invånare få göra mer själva, som inom hälsa och omsorg, säger hon.

Hur menar du då?

– Möjligheten för invånare att kontrollera sin sjukdom med ny teknik som kan ge direktsignal till en journal, och visa sådant som blodvärden, så att man inte behöver åka in och ta tester för det.

Fler långsiktiga strategier för att hålla ned kostnader krävs också, enligt Annika Wallenskog:

– Om en kommun i dag ligger på marginalen och måste göra stora besparingar, då hjälper det här just nu. På lite längre sikt krävs mer åtgärder än att tillföra pengar.

Ett antal förändringar i demografin har förändrat det ekonomiska läget för kommunerna i Sverige, förklarar Annika Wallenskog. En ökning i födelseantalet från 90-talister har satt tryck på skolorna i Sverige.

Gruppen äldre ökar också i Sverige. Mellan 2015 och 2035 väntas personer som är 80 år eller äldre öka med 76 procent, vilket ställer nya villkor på vården, enligt siffror från SCB.

– Sedan har vi ett högt tryck efter nyanlända som kom 2015, efter att de statliga ersättningarna blivit mindre, säger Annika Wallenskog.

Vet man vad pengarna kommer gå till?

– Nej, det ser olika ut i olika kommuner. Men det finns generella prioriteringar i kärnverksamheten, som för hälso- och sjukvård, och skola eller förskola, som pengarna är riktade till.

Riksdagens ändringsbudget klubbas i juni.

Så mycket kan din kommun få

I veckan förhandlade riksdagspartierna om utökat stöd till kommuner och regioner i Sverige. På tisdagen enades regeringens tillsammans med stödpartierna, Centerpartiet och Liberalerna, om ett tillskott på fem miljarder för 2020.

Stockholms läns 24 kommuner:

Botkyrka: 32 miljoner

Danderyd: 11,2

Ekerö: 9,7

Haninge: 31,0

Huddinge: 38, 3

Järfälla: 27,1

Lidingö: 16,3

Nacka: 35,7

Norrtälje: 21,2

Nykvarn: 3,7

Nynäshamn: 9,7

Salem: 5,7

Sigtuna: 16,5

Sollentuna: 25,0

Solna: 28,0

Stockholm: 330,4

Sundbyberg: 17,7

Södertälje: 33,5

Tyresö: 16,4

Täby: 24,4

Upplands-Bro: 9,9

Upplands Väsby: 15,8

Vallentuna: 11,5

Vaxholm: 4,1

Värmdö: 15,2

Österåker: 15,4

Källa: regeringen.se