Tipsar. Viktoria Sölen är studie- och yrkesvägledare vid Solna gymnasium och tipsar hur hemstudier kan underlättas. Foto: Mostphotos/Privat

Experten: Så får du din tonåring att plugga hemma

Tv:n, mobilen och datorn kan kännas lockande. Men det finns gott om tips på hur du kan motivera din tonåring som studerar hemifrån. Vi tog ett snack med studievägledaren Viktoria Sölen.

  • Publicerad 07:00, 23 mar 2020

Jag tror att det är bra att försöka göra en studiehörna

Beskedet att många gymnasieskolor ställer in de fysiska lektionerna och låter eleverna studera på distans kan innebära att extra disciplin krävs. Hemma finns såklart fler störningsmoment än i skolan.

Det menar Viktoria Sölen, studie- och yrkesvägledare vid Solna gymnasium.

Till föräldrar som är oroliga hur deras barn ska motiveras att plugga hemifrån har hon flera tips. Ett är att prata med sina barn om vad de behöver för stöd från föräldrarna för att studierna ska kunna klaras av.

– Men även att upprätthålla en struktur. Det kan vara att se till att barnet går upp i vanlig tid, inte vänder på dygnet och att man gör ett schema för dagen där man även har med avbrott för måltider, säger Viktoria Sölen.

Viktoria Sölen påpekar även att delmål för pluggandet är att rekommendera.

– Man kan prata med sitt barn om vad de vill uppnå och vad de har för mål med sina studier, säger hon.

Fixa en plats för studier

Kanske är du en av dem som egentligen borde plugga matte nu men prokrastinerar och läser lokaltidningen istället? Ett bra tips kan i så fall vara att göra i ordning en speciell plats där du pluggar, menar Viktoria Sölen.

– Jag tror att det är bra att försöka göra en studiehörna och att man även lägger undan mobiler och andra distraktioner, säger hon.

Hon lyfter även vikten av att öppna för pauser, för både även motion och dagsljus.

– Det är viktigt att komma ut och få motion och dagsljus. Speciellt om du är van med träning och det inte blir lika mycket nu. Det är bra för fysisk och psykisk hälsa, säger hon.

Stockholm Direkt