Slår hårt. Erik Sjölander är näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund. Han menar att coronakrisen slår extra hårt mot småföretagare. Foto: Anna Lauridsen Ku

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund.

  • Publicerad 13:50, 3 apr 2020

Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund, beskriver coronakrisens påverkan på det lokala näringslivet som en totalkatastrof.

– Under till exempel ett sportlov kanske man tappar hälften av inkomsten på en vecka, nu tappar man 90 till 100 procent. Det kommer inte en enda gäst och inte en krona. Däremot kommer det fakturor från leverantörer och försäkringsbolag, säger han.

Varför har många företag så små marginaler?

– De flesta priserna är redan väldigt pressade, man har inga stora marginaler att tjäna pengar på. Många företagare ser möjligheter och investerar i sådant man tror kan gynna företaget. Man skrapar ihop till det, och då blir det inte mycket pengar över.

Jämfört med tidigare finanskriser menar Erik Sjölander att coronakrisen drabbar småföretagen hårdare jämfört med de stora. Till skillnad från vid en lågkonjunktur så har folk pengar, men går helt enkelt inte ut och handlar.

Även om lokalbor försöker stötta företaget, sjunker intäkterna fort.

– Om frisören inte får några kunder kan man inte betala betala hyran eller leverantörer. Det kan gå jättefort och det blir en snöbollseffekt av det hela, säger han.

Ett tips till småföretagare är att se över sin preliminärdeklaration, menar Erik Sjölander. Genom att göra en ny kan man fylla i att man har noll i vare sig inkomst eller vinst, för att slippa betala preliminärskatten varje månad.

– Det man också kan göra, om man inte redan gjort det, är att dra ner på alla kostnader, förhandla med hyresvärden och se om det går att skjuta på kostnaderna. Men staten måste skjuta till mer pengar för att stötta småföretagarna.

Branscher som söker personal

Livsmedelsbranschen: söker lagerpersonal.

Apotek: söker personal för att hantera beställningar.

Matleveransföretag: söker chaufförer/cyklister som kan köra ut beställningar.

Region Stockholm: söker privatpersoner som vill bidra med sjukvårdskompetens.

Visa merVisa mindre

Så ska region Stockholm stötta småföretagarna

Förra veckan bjöd Region Stockholm in till ett möte med flera företag inom besöksnäringen för att diskutera vilka behov som finns samt förslag på åtgärder till följd av coronakrisen.

Samtliga deltagare vittnade om tomma hotell och restauranger, och många branscher lever hela året på säsongsintäkter som nu går förlorade. En av deltagarna, Visit Stockholm, belyste också hur många underaktörer som förlorar jobb när stora konserter ställs in.

Under mötet menade företagen att man inte bara behöver hjälp i form av lån eller uppskov med betalningar, utan även direkta ekonomiska stöd som sänkta hyror och avgiftsstopp.

Region Stockholm meddelar på sin hemsida att man ska se över hyresfrågorna, och inom tillväxt- och regionplaneförvaltningen har det skapats en särskild coronagrupp med dagliga möten, där förslag på åtgärdspaket till små och medelstora företag tas om hand.

Vissa kommuner har tagit fram egna åtgärdsprogram. För mer information se kommunens hemsida.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt