Experten varnar: Livsfarligt med mopedbilar

Allt fler ungdomar köper mopedbilar i Norrort. Men på Täbys Mopedskola menar man att bilarna ger en falsk trygghetskänsla och att fler bryter mot regler.

  • Publicerad 16:57, 18 sep 2018

Vi ser dem överallt, den lilla bilen som gör livet för ungdomar i Norrort mer flexibelt. När vi förra veckan skrev vi om 15-åriga Izabella, som ledsnat på synen på de som kör mopedbilar, blev diskussionerna livliga.

LÄS MER: 15-åriga Izabella: "Sluta döm oss med mopedbil"

"Förarna av mopedbilarna är allt för ofta livsfarliga i trafiken", skriver en person.

"Förstår inte hur trafikverket tänker när man tillåter en mopedförare med 3 timmars kurs och några riskkurser får sätta sig i en bil och köra runt", skriver en annan.

Farligt med mopedbil

Enligt körskolläraren Jenny Samberg, som arbetar på Täby Mopedskola, finns det stora risker. ​Hon menar att bilarna ger en falsk trygghetskänsla och att flera ungdomar bryter mot trafikregler när de är ute bland andra fordon.

– De kör i 50 kilometer, håller inte avstånd och vissa ger sig ut på motorvägar. Krockar man så blir det bara skrot av bilen, det finns ingen säkerhet, säger hon.

Ny utbildning

Idag finns det ingen speciell utbildning för den som vill köra mopedbil. Istället får ungdomarna ta ett klassiskt mopedkörkort, valet om du kör på två eller fyra hjul är upp till dig. Enligt Jenny Samberg är detta något som måste förändras.

– Det måste till en utbildning som riktar sig mot mopedbilar. Jag tror man måste ha ett en utbildning som efterliknar B-körkortet, säger hon.

– Det finns så klart de som sköter sig såklart men jag tror ändå man måste utbilda mer.

Men trenden att köpa och köra mopedbil ökar enligt Täbys Mopedskola.

– Det är jättemånga ungdomar som väljer att ta mopedkörkort i Norrort och allt fler åker mopedbil och det kommer nog fortsätta öka. Många föräldrar ser det nog som en smidig lösning, säger Jenny Samberg.

Att ta mopedkörkort:

För att ta mopedkörkort (EU-moped körkort) måste du ha fyllt 15 år, ha ett giltigt körkortstillstånd samt ha gått en utbildning hos en behörig utbildare.

Körkortstillstånd söker du hos Transportstyrelsen, som kontrollerar att du motsvarar de krav som behövs för att kunna ta mopedkörkort.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Klappa Danderyds gäddor på naturdagen i Nora träsk

Nyheter ”Får se riktiga gammelgäddor” Under Naturdagen vid Nora träsk kan man klappa kaniner och hästar – men modiga barn kan också klappa en gädda.måndag 25/3 15:49

En person rånad i Grindtorp

Nyheter Använt stickvapen Mitt på söndagseftermiddagen blev en person rånad i Täby av en maskerad person. Polis kom till platsen men har inte kunnat gripa någon misstänkt ännu.måndag 25/3 9:49