Experten varnar: Livsfarligt med mopedbilar

Allt fler ungdomar köper mopedbilar i Norrort. Men på Täbys Mopedskola menar man att bilarna ger en falsk trygghetskänsla och att fler bryter mot regler.

  • Publicerad 16:57, 18 sep 2018

Vi ser dem överallt, den lilla bilen som gör livet för ungdomar i Norrort mer flexibelt. När vi förra veckan skrev vi om 15-åriga Izabella, som ledsnat på synen på de som kör mopedbilar, blev diskussionerna livliga.

LÄS MER: 15-åriga Izabella: "Sluta döm oss med mopedbil"

"Förarna av mopedbilarna är allt för ofta livsfarliga i trafiken", skriver en person.

"Förstår inte hur trafikverket tänker när man tillåter en mopedförare med 3 timmars kurs och några riskkurser får sätta sig i en bil och köra runt", skriver en annan.

Farligt med mopedbil

Enligt körskolläraren Jenny Samberg, som arbetar på Täby Mopedskola, finns det stora risker. ​Hon menar att bilarna ger en falsk trygghetskänsla och att flera ungdomar bryter mot trafikregler när de är ute bland andra fordon.

– De kör i 50 kilometer, håller inte avstånd och vissa ger sig ut på motorvägar. Krockar man så blir det bara skrot av bilen, det finns ingen säkerhet, säger hon.

Ny utbildning

Idag finns det ingen speciell utbildning för den som vill köra mopedbil. Istället får ungdomarna ta ett klassiskt mopedkörkort, valet om du kör på två eller fyra hjul är upp till dig. Enligt Jenny Samberg är detta något som måste förändras.

– Det måste till en utbildning som riktar sig mot mopedbilar. Jag tror man måste ha ett en utbildning som efterliknar B-körkortet, säger hon.

– Det finns så klart de som sköter sig såklart men jag tror ändå man måste utbilda mer.

Men trenden att köpa och köra mopedbil ökar enligt Täbys Mopedskola.

– Det är jättemånga ungdomar som väljer att ta mopedkörkort i Norrort och allt fler åker mopedbil och det kommer nog fortsätta öka. Många föräldrar ser det nog som en smidig lösning, säger Jenny Samberg.

Att ta mopedkörkort:

För att ta mopedkörkort (EU-moped körkort) måste du ha fyllt 15 år, ha ett giltigt körkortstillstånd samt ha gått en utbildning hos en behörig utbildare.

Körkortstillstånd söker du hos Transportstyrelsen, som kontrollerar att du motsvarar de krav som behövs för att kunna ta mopedkörkort.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

En till sjukhus efter krock på E4

Nyheter Fyra bilar inblandade – polisen varnar för köer En person har förts till sjukhus i samband med en trafikolycka på E4 vid Arlanda där fyra bilar varit inblandade. Bärgningsarbete pågår fortfarande och enligt polisen är det risk för ihållande köer.onsdag 21/11 8:32

Avliden försvann efter miss på boende i Täby

Nyheter Anhöriga fick leta i två veckor Fördröjt dödsbevis och en kropp som fördes till fel destination, det gör att Ivo nu riktar kritik mot ett vård- och omsorgsboende i Täby.tisdag 20/11 10:56