Stänger. Svårt traumatiserade barn kommer att gå miste om specialistbehandling när landstinget avslutar sitt samarbete med Ericastiftelsen på Odengatan.

Experter på barntrauma dumpas efter 50 år

I över 50 års tid har Ericastiftelsen behandlat små barn med trauman från krigsupplevelser och övergrepp – på uppdrag av landstinget. I slutet av nästa år avslutas samarbetet eftersom avtalet är olagligt.

  • Publicerad 11:50, 6 nov 2017

Anna Norlén, verksamhetschef vid Ericastiftelsen, menar att de fyller de en viktig funktion som komplement till landstingets egna Barn- och ungdomspsykiatri (Bup). Hon betonar att Bup gör ett bra jobb – men att det inte räcker.

– Specialkompetensen vi besitter finns inom Bup, men i alldeles för liten grad, säger hon.

För att landstinget ska kunna bedriva vård med utomstående aktörer måste avtalen förhandlas fram enligt lagen om offentlig upphandling, det vill säga fler aktörer ska ha möjlighet att lägga ett anbud. Detta har landstinget missat gällande Ericastiftelsens verksamhet – i 50 år.

– Avtalet är inte korrekt upphandlat och vi kan ju inte bryta mot lagen. När vi får reda på det måste vi göra om och göra rätt, säger Jessica Ericsson, ordförande för folkhälsa och psykiatri i landstinget (L).

Pappa i Skärholmen: ”Min son är på väg att bli kriminell. Och socialen bara pratar"

Enligt Dag Larsson, oppositionsråd i landstinget (S), ska avtalet givetvis vara lagligt. Men han är orolig att vården går miste om viktig kompetens om landstinget dumpar Ericastiftelsen helt.

– En lösning skulle kunna vara att landstinget och Ericastiftelsen bildar ett bolag och gemensamt driver verksamheten, säger han och fortsätter:

– Vad som gör mig mest bekymrad är att jag får signaler av landstinget att de tror att de fixar det här lika bra själva. Men jag vet att stiftelsens arbete är oerhört uppskattat.

Några alternativ till att landstinget fortsätter sitt samarbete med stiftelsen finns inte enligt Jessica Ericsson. Istället ska andra vårdgivare ta över.

Stöd mot relationsvåld avvecklas

– Genom att avtalet löper ut först i slutet av nästa år kommer man både hinna behandla klart och fasa ut barnen för vidare vård hos Bup och andra privata vårdbolag, säger hon.

Anna Norlén, verksamhetschef vid Ericastiftelsen, önskar att politikerna fokuserade mer på vilka som drabbas av konsekvenserna.

– Som vanligt är det extra utsatta grupper som drabbas. Till exempel små barn som saknar starka patientföreningar som kan kan driva deras talan. Jag tycker det är ett ansvarslöst sätt att förhålla sig till frågan, säger Anna Norlén och fortsätter:

– Det handlar om vård av små barn med de mest komplexa tillstånden. Trauman kopplade till krigsupplevelser och övergrepp. Jag har förståelse för att det ska vara juridiskt riktigt, samtidigt har inte landstinget öppnat upp för en lösning att behålla vår specialkompetens efter 50 års samarbete.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt strul på drabbade busslinjen

Nyheter Nu ändras rutten igen – här är de indragna hållplatserna Tidigare var det vägarbeten på Kungsgatan som ställde till det för stombusslinje 1. Nu gör arbeten på Tegeluddsvägen att både linje 1 och 91 får omlagda körvägar.måndag 25/6 17:05

"Nya" Sergels torg klart

Nyheter Men än återstår många års byggstök i City Sex år har det tagit. Och 1,6 miljarder skattekronor har det kostat. Men nu är "nya" Sergels torg invigt. Även om det kan vara lite svårt att se skillnaden.måndag 25/6 16:05