Gråsparv. Fågeln fotograferad inne på station Odenplan av Adam Rush. Foto: Läsarbild

Experter vill rädda fågel på station Odenplan

Den fågel som befinner sig på pendeltågsstationen Stockholm Odenplan har fått besök av experter som vill fånga in den.

  • Publicerad 17:00, 23 apr 2019

Det var för cirka tre veckor sedan som ideella föreningen Stockholms Vildfågel Rehab var på plats på stationen Stockholm Odenplan för att se hur det stod till med den fågel som ska ha befunnit sig där i månader. Enligt vissa hela vintern.

Liten fågel på station Odenplan stor snackis

– Det är oroliga resenärer som har hört av sig till oss, det har ringt några stycken per dag. Vi har varit på plats och det är ett jättestort utrymme med högt i tak. Det är i princip omöjligt att fånga in fågeln utan ett kastnät som är licenspliktigt, säger Andréas Forsman kommunikationsansvarig på Stockholms Vildfågel Rehab.

Den ideella föreningen har ett sådant och har hört av sig till SL:s trygghetscentral och erbjudit sin hjälp men fått svaret att det inte är aktuellt.
När StockholmDirekt frågar SL varför föreningen fått nej uppger SL:s presstjänst att personalen på trygghetscentralen inte har befogenhet att svara på förfrågningar av det här slaget. SL:s presstjänst kommer nu eventuellt att inleda en dialog med Stockholms Vildfågel Rehab för att gå till botten med frågan.

– Om de tar kontakt med oss så får vi prata om hur ett infångande skulle gå till, vi behöver ha direktkontakt med dem, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

De har inte tidigare kunnat ta ställning till erbjudandet eftersom de inte har fått en förfrågan. För att använda ett kastnät måste hela stationen utrymmas av säkerhetsskäl.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

SL har tidigare sagt att de tror att om fågeln har tagit sig in till stationen kan den också ta sig ut.

– Det är inte vår bedömning. Det är osannolikt att den kan ta sig ut. Stationen ligger långt ner under jorden och det är automatiserade plattformsavskiljande dörrar till spåren, säger Andréas Forsman, som trots allt bedömer att fågeln mår bra.

– Den var pigg och alert när vi var där och inte skadad på något sätt.

Ovanlig räddningsförfrågan

Stockholm Vildfågel Rehabs arbetar vanligtvis enbart med att ta hand om skadade djur. Men eftersom så många hört av sig om fågeln inne på station Odenplan har föreningen erbjudit sin hjälp.