Experterna: Här står innerstans snyggaste gran

Västerort och Söderort har fått sitt. Nu har turen kommit till innerstan att få julgranar, och för StockholmDirekt avslöjar experterna var årets praktexemplar står

  • Publicerad 09:50, 7 nov 2019

Det ska börjas i tid för att få allt på plats innan jul. I City har sedan ett par veckor staden börjat att sätta upp julbelysningen. I ytterstaden har man även sedan en tid tillbaka satt ut årets granar. Det jobbet är klart, nu har turen även kommit till innerstan berättar Jimmy Eklund och Jonte Källman på Nelsons julgranar, när de är i full färd med att sätta upp en gran vid Bysistorget på Söder.

Här kommer julen till Stockholm i oktoberrusket

Det är långt ifrån den första granen som de sätter ut på stadens torg, även om de i år har fått lite hjälp av två kollegor som ska lära sig hantverket. De har satt ut granar under flera år. Reaktionerna brukar variera när de kommer och monterar träden.

– En del tycker att det är för tidigt, att det inte är jul än, men vi måste börja nu för att hinna. Många kommenterar att granen är bättre eller sämre i år jämfört med förra året. Men oftast så tycker folk att det är kul, att det blir vackert, säger Jonte.

Nu är älgarna på plats vid Nybroplan

Den högsta granen är den som står på Tantoberget, och som hamnade på sned under stormen förra året. Den brukar vara 21 meter hög, enligt duon. Men det är inte den vackraste i år, enligt granexperterna.

– Du måste åka och kolla på den i Fatbursparken, den är 18 meter och snyggast. Den satte vi upp igår, säger Jonte.

Experterna Jimmy Eklund och Jonte Källman på Nelsons julgranar har precis satt upp granen vid Bysistorget. Men det är inte innerstans vackraste gran enligt specialisterna. Foto: Per Brandt