Fisk. Fiskeologen Oliver Karlöf fyllde på Tappströmskanalen med fisk i förmiddags. Foto: Jonas Månsson

Extra mycket fisk i Tappströmskanalen

Mer fisk är påfyllt i Mälaren. På onsdagen släpptes 800 havsöringar ut i Tappströmskanalen. De får dock inte fiskas ännu.

  • Publicerad 13:54, 16 maj 2018

Den ska växa upp och kommer i bästa fall tillbaka om kanske två år.

Efterfrågan om att få vara med i det fiskekortet som gäller TDA och rör trolling, dragrodd och angelfiske fanns från Ekerös fiskare. Det nappade Idrottsförvaltningen i Stockholms stad på.

– Kommunen upplåter lite vatten åt vårt TDA-fiskekort. Då kompenserar vi dem med lite havsöring. Det här trycket kom från Ekeröborna själva som hörde av sig till oss. Vi gör även fiskevård och fisketillsyn, säger Gunnar Berglund, fiskekonsulent vid Idrottsförvaltningen.

Den fisk som släpptes är tänkt att vandra vidare till Stockholms ström och sedan återvända på sikt.

– Den ska växa upp och kommer i bästa fall tillbaka om kanske två år. De väger 85 gram i snitt, men får inte fångas förrän de är 50 centimeter och väger nästan två kilo, säger han.

Enligt Gunnar Berglund kan fiskarna känna en dragning att vända hem dit platsen de släpps ut på.

– De tror att de hör hemma där och det blir som en impuls. I bästa fall är de tillbaka en vår eller höst om två år, säger han.

De fiskar som släpptes i onsdags är uppfödda i Stockholmsområdet.

– Vi kramar fiskar, det vill säga tar mjölke, vid Gålö. Sedan körs de upp till Älvkarleby för kläckning. Sedan får vi tillbaka dem när de väger kanske tio gram. Sedan har vi dem från september till maj och då har de växt på sig så att de ska klara sig själva. De har levt i en nätkasse utanför Gålö, så de har fått vara med om rätt mycket. Jag tror att de tycker om det här att få simma fritt, säger Gunnar Berglund.

På plats vid Tappströmskanalen fanns fiskeologen Oliver Karlöf. Han hade med sig en vattentank med fiskarna i. Ur tanken spolades fiskarna genom ett rör, likt en sughävert. De sista fiskarna tog han själv upp med håv.

Enligt Oliver Karlöf var fiskarna vana vid ett kallare vatten än det som fanns i Tappströmskanalen på onsdagen.

– De kan ligga upp- och-ner och se ut att inte må så bra, men man ser att gälar arbetar och de kommer att simma iväg efter några minuter, säger han.

På plats fanns även flera representanter från Ekerö kommun, bland andra näringslivschefen, Stefan Pellén och näringslivskoordinator Merete Palmberg.  

Även kommunstyrelsen hade representanter på plats genom Adam Reuterskiöld (M) och Ove Wallin (C). De fick båda vara med och hjälpa till med isättningen av de små havsöringarna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

18-åring utreds för grovt knarkbrott

Nyheter En 18-årig man i Stenhamra ska ha varit med och hämtat två kilo tramadol från Norrköping till Stockholm. Nyligen häktades han för grovt narkotikabrott.söndag 24/3 10:15