Foto: Eija Salminen

EXTRA: Westerlundska stänger

Vid en pressträff på tisdagsförmiddagen meddelade statsminister Stefan Löfvén att man nu rekommenderar att alla gymnasieskolor ska stänga och driva undervisning över distans. – De Westerlundskaelever som inte har sin digitala enhet hemma ännu ska hämta den snarast, säger Linda Lindahl, förvaltningschef utbildningsförvaltningen Enköpings kommun, i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 14:21, 17 mar 2020

Alla gymnasieskolor, högskolor och kommunala vuxenutbildningar stängs för att minska smittspridningen av Coronaviruset, Covid-19.

– Från och med imorgon rekommenderar vi alla kommunala vuxenutbildningar, gymnasieskolor, högskolor och universitet gå över till distansundervisning. Vi kan i senare läge komma i ett läge där vi behöver stänga förskolor och grundskolor, säger statsminister Stefan Löfvén vid en pressträff på tisdagen.

Även yrkeshögskolan och Komvux berörs.

– Ungdomar som går i gymnasiet ska plugga, oavsett om de är hemma, säger utbildningsministern Anna Ekström och tillägger:

– Om vi handlar i ett läge där vi måste stänga grundskolor förskolor, måste omsorgen säkras, både förskola och fritids behöver finnas för föräldrar som jobbar i vården. Sjukvården måste fungera.

Westerlundska gymnasiet följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och kommer att stänga skolan från och med imorgon onsdag.

– Man vill sakta ner smittspridningen i samhället genom att låta dessa elever, som klarar av att vara hemma själva, undervisas på distans. Alla elever på Westerlundska gymnasiet har tillgång till digital enhet för undervisning genom skolan. Från och med onsdag den 18 mars ska Westerlundska gymnasiets elever studera hemifrån. Lärarna har planering på förmiddagen och efter lunch startar undervisningen, skriver Linda Lindahl, förvaltningschef utbildningsförvaltningen Enköpings kommun, i ett pressmeddelande.

– De WGY-elever som inte har sin digitala enhet hemma ännu ska hämta den snarast. Skolan kommer att vara öppen även under onsdagen för hämtning av digital enhet och skolmaterial. Är du sjuk skickar du ett ombud, fortsätter hon.

Enligt utbildningsförvaltningen ska ordinarie schema följas i den mån det är möjligt. Specifik information kommer för respektive kurs i gymnasiets digitala plattform Teams. Eventuell frånvaro hos personalen meddelas varje morgon i Teams.

– Det kommer att bli svårt att sätta in vikarier som kan sköta distansundervisning, men eleverna förväntas studera ändå i den mån det går och även försöka ta hjälp av varandra, skriver Linda Lindahl.

Pågående APL fortgår tills något annat besked lämnas, men APL-besök sköts via telefon eller dator och inte som fysiska möten.

Om utvecklingssamtal sker, kommer de att hållas digitalt eller via telefon.

Även Vuxenutbildningen påverkas.

Grundläggande och gymnasiala kurser på komvux i Enköping kommer att ges som distanskurser via den digitala plattformen Teams. Ett detaljerat upplägg kommer att meddelas under morgondagen (onsdag) till berörda studerande.

SFI (svenska för invandrare) kommer att ges på distans på C- och D-nivå genom Teams. Hur det blir med undervisning på lägre nivåer kommer att meddelas under morgondagen (onsdag) till berörda studerande.

Från och med imorgon ska även alla elever på Yrkeshögskolan stanna hemma och bedriva sina studier hemifrån

Texten uppdateras...

Tekniska problem – Vårdguidens provsvarstjänst ligger nere

Nyheter Tekniska problem gör att invånare i Region Uppsala för närvarande inte kan ta del av sina provsvar via e-tjänsten Journalen på 1177 Vårdguiden. Felet som är nationellt har pågått sedan i tisdags. –...torsdag 6/8 14:55

Satir i bygdegården

Nyheter Vandringsutställningen ”Vässa pennan” är på turné genom Sverige. I veckan stannar den till på Österundagården utanför Enköping.onsdag 5/8 9:01