Extremfabriken intar Kallhäll: "Värnar om gräsroten i träningen"

Utifrån ser det ut som en klassisk gammal fabrikslokal. Men här - i ett gammalt sänglager i Bolinder - öppnar nu Extremfabriken.

  • Publicerad 18:07, 2 okt 2015

I juni i år var det en tom fabrikslokal, som en gång i tiden tillhörde Bolinders industrier i Kallhäll. Det senaste var ett lager för en sängbutik.

Nu står Nordens största inomhushinderbana klar på Gjutmästare Rosbergs väg 7. En bana som var tredje månad ska uppdateras med nya detaljer.

Här ska det också läggas konstgräs för crossfit-inspirerad träning, skapat av återvunna Nike-skor, och läggas ut redskap.

Men inga traditionella träningsmaskiner lovar Pelle Eriksson och Michael Ahlström, teamet bakom Extremfabriken.

När Järfälla Tidning är på besök väntar några små detaljer inför lördagens premiär. Som en stor projektorduk där de som kört hinderbanan, i "ninja warrior"-stil , ska kunna se sina tider.

– Du startar tidtagaren själv med en grön knapp, och när du går i mål stoppar du den själv också, förklarar Pelle Eriksson medan han guidar runt bygget.

Familjär känsla

Här har Pelle och Michael spenderat större delen av sin tid sedan juni för att skapa anläggningen, Nordens första multisportcenter.

– Det ska vara en gammaldags, familjär känsla. Du ska kunna komma hit och vara femton, sexton år, upp till seniorålder, säger Pelle, och berättar att de äldsta de haft inne på besök var ett par i 70-årsåldern.

– Vi vill ha ett fokus på barn, ungdom och senior. Jag värnar om gräsroten i träningen, glädjen att kunna gå och lägga sig på kvällen och veta att man har gjort något för ungdomar och barn.

Pelle Eriksson själv har lång erfarenhet som personlig tränare, och har varit med och designat gym runt om i Sverige.

– Jag fastnade för den här typen av enkel träning för fem år sedan. Jag har tävlat i bodybuilding och kampsport tidigare, men jag har glidit över mer och mer till hälsosam livsstil och enklare funktionell träning, säger han.

Invigningsfest

De kommer också att köra träningsformen suples training, "gammaldags bulgarisk brottarträning", förklarar Pelle.

– Med lite olika verktyg - brottardockor, bulgarian bags, rep, gummiband, säger han.

Men för den som funderar på hur det fungerar kommer det att finnas personliga tränare på plats under öppettiderna, och Pelle och Michael kommer att ordna klasser, kurser och event.

Det första blir under lördagen, då Extremfabriken firar med att bjuda in Järfälla och resten av Stockholm. På plats finns också förra årets vinnare av "Ninja Warrior Sverige", Alexander Mars, Carmen Duarte Walker och Linus Wennerman från SVT:s "Atleterna" och under hösten väntas också gladiatorer från TV4:s "Gladiatorerna" komma på besök.

Och både Pelle och Michael tror på en fortsatt trend för deras träningsform.

– Den här typen av inramad funktionell träning och extremsport har fullständigt exploderat i Japan och USA. Där är det deltstatstävlingar, säger Michael.

"Struntar i cityfolket"

De berättar att idén om en hinderbana kombinerat med crossfit-träning funnits hos dem under flera år. Och när planeringen tog fart igen i år dök fabrikslokalen i Kallhäll upp.

– Vi fastnade för atmosfären här nere och utseendet. Det är precis den här typen av fabrikslokal vi har letat efter, säger Pelle.

Läget nära pendeltåget var också en faktor som vägde in. Men Pelle och Michael är noga med att poängtera att de inte jagar efter de som annars tränar i Stockholms innerstad.

– Jag har snackat med kollegor inne i stan som sagt att hit kommer ni inte få ut något folk. Men jag struntar totalt i cityfolket, säger Pelle.

Extremfabriken hoppas nu också att fler företag etablerar sig nere i Bolinder.

– Det är kul om det blir lite liv och rörelse här nere, säger Pelle.

Barnanpassad träning

Extremfabriken kommer också att hålla öppet lördagar och söndagar för barnträningar, då de kommer att lägga mjuka kuddar och mattor under hindren. Banan är också byggd för att föräldrar ska kunna följa med runt och hjälpa till där det behövs. Och redan nu har flera skolor bokat in sig på pass.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ska få fler att tycka till om Söderhöjdens byggplaner

Nyheter "Märks ett större engagemang i villaområden" Inför valet snackade demokratiambassadörer med folk i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt i Järfälla. Nu fortsätter de – men den här gången ska de få fler att engagera sig i byggplaner i...måndag 22/10 16:28

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37