VARMT. Temperaturer på över 30 grader väntas i veckan i Stockholm. Foto: Malin Lööf

Extremhetta i Stockholm: "Temperaturer som vid Medelhavet"

Från och med i dag och fram till söndag väntas temperaturtoppar på över 30 grader i hela Stockholm. SMHI har nu utfärdat en klass 1-varning. "Vissa blir väldigt påverkade", säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

  • Publicerad 11:58, 24 jun 2020

Ett högtryck har parkerat över Sverige och övriga Europa. Och för Stockholms del innebär det extremt höga temperaturer under återstoden av veckan.

Från och med i dag onsdag och fram till söndag beräknas temperaturen stiga över 30 grader på flera håll i länet.

– Det är ett högtryck som har etablerat sig över Skandinavien som har gett oss det här soliga och varma vädret. Och från och med i dag och veckan ut kommer det att bli maxtemperaturer som väntas överstiga 30 grader, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för Stockholm, vilket innebär att det finns vissa risker för allmänheten samt risk för störningar av vissa samhällsfunktioner. Även risken för skogsbrand är hög.

– Det är främst riksgrupper som påverkas när det blir så här varmt. Det är därför vi har gått ut med den här varningen. Men alla påverkas mer eller mindre av det här läget, säger Lisa Frost.

Över det normala

Medeltemperaturen i mitten av juni ligger normalt på cirka 20 grader i Stockholm. I juli är den något högre. Värmen som nu har slagit till anses därför var ovanlig för årstiden.

I dagsläget är det lika varmt i Stockholm som vid Medelhavet, enligt SMHI.

– Det handlar om temperaturer som är mycket över det normala, säger Lisa Frost.

– Som det ser ut nu ser varmluften ut att täcka hela Europa, inte bara oss här uppe. Det är i stort sett samma temperaturer här som vid Medelhavet, säger hon.

Badtemperaturerna väntas dock inte påverkas nämnvärt av blixtvärmen.

– En viss effekt kan det ha. Men det är en längre process att värma upp vatten än luft. Därför har vi normalt sett varmare badtemperaturer i slutet på sommaren, säger Lisa Frost.