"Lyckoskott". Rana Kasto var snabbt framme och fotade det ovanliga djuret, som hon först misstog för en björnunge. Foto: Collage: Privat bild/Rana Kasto

"Extremt ovanligt" djurbesök i Solberga

I går fick Rana Kasto i Solberga besök av ett väldigt ovanligt djur på sin altan. "Den var så himla söt och mysig".

  • Publicerad 15:45, 19 sep 2017

Rana Kasto låg på soffan hemma på Safirgränd i Solberga och tittade på tv när hon fick syn på något som kom smygandes ute i trädgården.

– Det såg ut som en liten björnunge, den var skitgullig. Jag tänkte "nä, det kan inte stämma".

Rana Kasto lyckades fota den lilla krabaten och ringde sin man för att överlägga om vad det kunde vara för ett djur.

– Den var så himla söt och mysig, kom med sina stora tassar och luktade på blommorna på altanen och på fönstren. Den drack lite från vårt fågelbad och sen försvann den snabbt in på grannens tomt, säger Rana Kasto.

Hennes man misstänkte vad Stockholms stads viltvårdare Tommy Tuvunger också bekräftar – det var en mård. Ett djur som vanligtvis är mycket skyggt.

Mötte varg – i Bagarmossen

– Det är extremt ovanligt, ett riktigt lyckoskott! Jag har jobbat i stan i 26 år och jag har sett frilevande mård två gånger, då i ren skogsmark. En gång i slutet av 90-talet i utkanten av Nackareservatet i Bagarmossen och en i Hässelby för tio år sedan, säger Tommy Tuvunger.

Vad mården hade att göra i Solberga kan han bara spekulera i.

– Det kan vara ett ungdjur som sökte nytt revir, det ligger så att säga rätt i tiden nu. Det funkar ju så att mammorna stöter bort dem. Det är inte säkert att det blir så himla bra med en gång.

Rana Kasto säger att de haft problem med råttor i området och att de har gott om ekorrar på tomten. Hon gissar att mården kan ha lockats dit av dem.

Tommy Tuvunger är inne på samma spår och bekräftar att det till synes gulliga djuret inte drar sig för att döda.

Därför tar Farstaduvorna tuben

– Det är ett rovdjur utav rang, den tar det den kommer åt. Det finns skäl att vara orolig om man har kaniner eller höns utomhus. De tar dem så det bara stormar om det. Är det en liten katt så stryker den med också, säger han.

Det må vara första gången Rana Kasto såg en mård, men inte första gången hon hade ett ovanligt djur i trädgården.

– Vi har haft en uggla vid vårt fågelbad en gång och vi har sett en räv på tomten också. Vi har ändå ett bra djurliv här i Solberga!

Så känner du igen en mård

– Mården känns igen på den crèmefärgade haklappen. Den ser ut på ett speciellt sätt, som en stor hermelin. Men den kan misstas för en mink, något som dock också är ovanligt, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare på trafikkontoret.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29

Gjorde ovanligt sexfynd – vid återvinningen

Nyheter Finnes: borttappad sexleksak i Årsta En kvinna i Årsta skulle återvinna sina kartonger. Ni kan aldrig ana vad hon hittade.tisdag 17/7 12:26