Kungsgranar redo för skörd som ska säljas av Martina Lundkvist och hennes kursare. Foto: Privat

Extremtorka gör kungsgranarna extra fina i år

Sommarens extremtorka gör att kungsgranarna är frodigare än vanligt i år. Men om några år kan det bli julgransbrist.

  • Publicerad 11:31, 23 nov 2018

Sedan 1962 har jägmästarstudenter från Umeå tagit sig till Stockholm för att kränga julgranar runt om i stan. Så även i år. Nytt för denna säsong är att deras kungsgranar är extra frodiga.

– På grund av sommarens torka har kungsgranen en vackrare mörkare färg i år. Torkan har fått träden att mogna och då blir färgen finare. Det är en exotisk art som har sitt ursprung i Kaukasien. Därför är de vana vid torra, varma somrar, säger jägmästarstudenten Martina Lundkvist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon säger att sommarens torka däremot kan slå hårt mot granutbudet om några år.

– I år var det inget problem med skörden. Största problemet har varit nyplanteringarna, så i framtiden kan det bli brist. Men det kommer nog att märkas först om fem-sex år, säger Martina Lundkvist.

Från 13 december står hon och hennes kursare och säljer under Skogis granars flagg på Skansen, Zinken, Rådhuset, Medis, Karlaplan och Erik Dahlbergsgatan. Och Umeåstudenterna har ett arv att förvalta. Det är nämligen de som gett den frodiga granen sitt namn.

– Ordet kungsgran myntades någon gång under 1980-talet av att jägmästarstudenter sålde den gransorten till kungen. Vi var hovleverantör helt enkelt, säger Martina Lundkvist.

– Arten säljs i julgranssammanhang som kungsgran men det är alltså inget botaniskt korrekt namn. Den heter Nordmannsgran, på latin Abies nordmanniana, vilket är en ädelgran. Men den är vacker som en Kalle Anka-julgran.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad är en jägmästare?

Jägmästare är en yrkestitel för en person utbildad inom skogsvetenskap. Jägmästare är i Sverige en akademisk examenstitel som kan erhållas efter studier vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Utbildningen är den högsta akademiskaskogsutbildningen.

Källa: Wikipedia

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

9-åriga Kimberly är Pippis nya kompis

Nyheter Spelar Annika i föreställning på Junibacken Tidigare i år syntes hon i "Sound of Music" på Intiman. Nu är Östermalmsbon Kimberly Rydberg, 9 år, redo att ta sig an rollen som Pippis kompis Annika på Junibacken.lördag 15/12 8:00

Misstänkt mordförsök i centrala Stockholm

Nyheter Man förd med ambulans till sjukhus En man har förts till sjukhus efter att ha blivit stucken med knivliknande föremål.fredag 14/12 20:05