Hemlösa har det svårt när vädret i Stockholm är så här extremt. Foto: Mostphotos

Extremvädret slår hårt mot stans hemlösa

Det kalla vädret drabbar personer som lever i hemlöshet extra hårt. Akutboenden tar emot så många de bara kan, och stockholmarna uppmanas skänka gåvor till de allra mest utsatta.

  • Publicerad 12:34, 28 feb 2018

Snön och kylan får många att snabbt leta sig in på ett mysigt kafé eller helt enkelt stanna hemma med en god bok. Men för de som inte har ett hem är läget kritiskt. På Stadsmissionen kämpar man med att kunna hjälpa så många hemlösa som möjligt.

– Läget är akut nu när det är så kallt, vi märker att det är många som far illa och det är jätteviktigt att möta dessa behov, säger Maria von Sydow, pressekreterare på Stockholms Stadsmission.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det kalla vädret har lett till att det blivit extra tufft att vara hemlös i Stockholm och Stadsmissionen satt in extrainsatser med fler sängar. De driver även Nattjouren har uppsökande verksamhet på kvällarna där de hjälper människor som ser ut att behöva en plats för natten. På dagverksamheterna ser personalen till att deltagarna får hjälp med varma kläder, mat och vägledning om de behöver uppsöka vård.

– Vi uppmanar stockholmarna att lämna sovsäckar, liggunderlag och filtar till våra dagverksamheter på Klaragården och Stadsmissionens Center, tack vare alla fantastiska gåvor kan vi driva verksamheterna och se till att människor i hemlöshet får vila, värme, mat och tid att återhämta sig, säger Maria von Sydow.

Lediga platser på Stockholms stad

Stockholms stad har sedan länge haft en tak över huvudet-garanti, vilket innebär att hemlösa personer som har sin socialtjänsttillhörighet i Stockholm har rätt att få en sovplats på ett av stadens egna akutboenden eller på de som bedrivs på entreprenad. Kravet är att man har eller upprättar kontakt med socialtjänsten.

– Vi har lediga platser på anläggningarna och har öppet fram tills klockan 24. Primärt vill vi att man ska vända sig till sin socialtjänst på dagtid för att ordna boende, men om det inte går finns vi tillgängliga under kvällstid om man inte fått tag på sin handläggare, säger Benjamin Elfors på Socialförvaltningens Hemlöshetsmottagningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Stockholms stads senaste mätning från september 2016 fanns det i 2420 hemlösa personer i Stockholm. Men undersökningen omfattar främst personer över 20 år och endast personer som haft kontakt med socialtjänsten i Stockholms kommun, berörda landstingsenheter eller organisationer med stöd från staten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.