Mat. 41 procent av boende på äldreboenden i Vallentuna anser att maten smakar bra och att måltiden är en trevlig stund på dagen Foto: Mostphotos

Få är nöjda med maten på Vallentunas äldreboenden

Vallentuna är en av tre kommuner med näst lägst andel positiva svar gällande maten på äldreboendena i länet. Det visar en undersökning från Socialstyrelsen.

  • Publicerad 16:55, 6 mar 2019

Endast 41 procent av de som bodde på äldreboenden i Vallentuna 2018 var nöjda med både maten och matstunden i sig. Det visar en undersökning från Socialstyrelsen.

Däremot blir resultatet bättre för Vallentuna när frågorna delas upp i två separata (se faktaruta).

Men Vallentuna hamnar på plats 241 av de 249 kommuner som deltog i undersökningen och har också näst lägst andel positiva svar i länet, tillsammans med Salem och Solna. Siffran på riksnivå landade på 57 procent.

Socialnämndens ordförande Torbjörn Einarsson (C) håller med om att siffrorna i Vallentuna är för låga.

– Det stämmer att det inte är några bra siffror, och socialförvaltningen jobbar tillsammans med barn- och ungdomsförvaltningen, som ligger under samma kostenhet, för att se hur vi ska få upp dem, säger han.

"Se över helheten"

Charlotte Müntzing, kostchef på kommunen, menar att det är viktigt att se över måltidens helhet, för att kunna öka de äldres nöjdhet.

– Matupplevelsen beror på mer än vad som ligger på tallriken. Många saker påverkar som upplevelsen, bemötandet, rätt typ av mat, att den är vällagad och så vidare, säger hon.

Enligt Charlotte Müntzing har kommunen ett gemensamt arbete för att förbättra matmiljön, bland annat med en dietist och matråd där kökspersonalen bland annat pratar recept med de äldre.

– Vi har förutsättningarna för att det ska bli bra. Vi behöver titta på undersökningen och se vad vi behöver förstärka och vad vi inte gör tillräckligt, säger hon.

Undersökningen

När man splittrar de två påstående från varandra, uppstår ett annat resultat. Då uppgav 60 procent att maten smakade mycket eller ganska bra, och 56 procent uppgav att måltiderna på äldreboendet alltid eller oftast var en trevlig stund på dagen.

Anledningen till att procentsatsen blir lägre när de två påståendena slås ihop är för att en person måste ha svarat positivt på båda frågorna.

Vallentunagänget städar upp i skogen – från hästryggen

Nyheter Nytt initiativ ska inspirera fler att plocka skräp i naturen Du kanske har hört talas om fenomenet plogging – där löpare passar på att plocka skräp under sin runda? Nu har Karin Strandberg startat motionsformen Pick and ride i Vallentuna, där skräpplockning...fredag 24/5 16:36

14-åring rånades i Danderyd

Nyheter ✓Blev slagen ✓Tre gärningspersoner I onsdags ryckte polisen ut till Viktor Rydbergs väg i Danderyd, där en 14-årig flicka ska ha blivit rånad och slagen av tre gärningspersoner.fredag 24/5 13:40
Stockholm Direkt