Stor. Polisen hade en stor kommendering till för att hantera lördagens många tillställningar i City. Enligt polisen fortlöpte dagen utan några större incidenter. Foto: Mostphotos

Få brott vid helgens demonstrationer

De många evenemang och demonstrationer i centrala Stockholm i lördags resulterade endast i ett fåtal brottsanmälningar. Det uppger polisen i en sammanställning av dagen.

  • Publicerad 08:38, 27 aug 2018

Polisen avsatte en stor insats för att hantera lördagens cirka 140 anmälda demonstrationer, tillställningar och evenemang i centrala Stockholm. Förutom den egna bemanningen hade Stockholmspolisen även begärt in förstärkning från andra regioner i landet.

En av de mest resurskrävande tillställningarna var Nordiska Motståndsrörelsens, NMR, planerade marsch på Kungsholmen, som resulterade i stora avspärrningar längs den tillståndsgivna rutten.

Men marschen blev aldrig av – i stället stod demonstrationståget kvar på det avspärrade området vid Kungsholmstorg. Enligt NMR:s ansvariga på plats var det en missnöjesmarkering mot att de inte fått tillstånd att marschera genom City, som de först ansökt om.

Våldsdömd nazistledare får leda marschen

En handfull frihetsberövade

Enligt polisen anmäldes det, trots de många tillställningarna, få brott under lördagen.

Den sammanställning som gjorts visar att det under dagen rapporterades:

* Ett antal fall av skadegörelse.

* Ett antal anmälningar om olaga demonstration (icke tillståndsgivna allmänna sammankomster).

* En handfull personer uppges ha frihetsberövats, men släppts samma dag.

Vid ett ingripande på Vasagatan skadades även en kvinna av en polishäst. Hon behövde dock inte uppsöka sjukhus, men en anmälan om tjänstefel är upprättad. Vid samma tillfälle fick två poliser uppsöka sjukhus efter att ha fått någon form av spray i ansiktet, uppger polisen.

– Många människor har idag uttryckt sin åsikt i Stockholm. Polisen har arbetet hårt för att såväl de tillståndsgivna som de icke-tillståndsgivna allmänna sammankomsterna ska kunna genomföras utan svårare oordning och det målet har nåtts, sa Annika Lindroth, kommenderingschef, i ett pressmeddelande efter att insatsen avslutats.

Polisen samverkade under lördagen även med Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholm stad, Trafikverket, räddningstjänsten, Stockholms läns landsting och trafikbolagen.

Så rustar polisen för nazistmarschen i City