Anders Göranzon, kommunpolis på Vällingbypolisen vill satsa mot inbrotten i Västerort. Foto: Mikael Andersson

Få inbrott klaras upp – nu vill Vällingbypolisen storsatsa

2017 ökade antalet bostadsinbrott i Västerort men andelen uppklarade brott ligger bara på 1,6 procent. "Under all kritik", säger Anders Göranzon på Vällingbypolisen som vill dra igång en insats mot inbrotten.

  • Publicerad 16:22, 31 jan 2018

Under 2017 anmäldes 4282 bostadsinbrott i polisområde Stockholm Nord, där Bromma och Hässelby-Vällingby ingår. Det är omkring 1000 fler än åren 2014, 2015 och 2016.

Samtidigt är det väldigt få inbrott som klaras upp.

LÄS ÄVEN: De drabbades hårdast av förra årets inbrottsvåg i Bromma

– Av de 4282 anmälda inbrotten var det mellan 66-69 stycken som gick vidare till åklagare. Det är 1,6 procent och under all kritik, säger Anders Göranzon, kommunpolis på Vällingbypolisen.

Han vill nu inleda en insats mot inbrotten med riktade resurser för att öka andelen uppklarade brott och förebygga att fler inbrott begås. Syftet är ta ett större grepp om bostadsinbrotten. Men att polisen ska ta krafttag mot bostadsinbrotten har sagts förut.

Vad är skillnaden den här gången?

– Vi måste börja hantera det som den grova organiserade brottslighet det är. Det är utländska ligor som kommer hit. De verkar i hela Europa och är multikriminella. Vi måste samköra våra resurser, mellan lokalpolisområdena och med gränspolisen och tullen, säger Anders Göranzon.

Hur många poliser som ska jobba med insatsen är inte klart. Första steget är att skapa sig en bra bild av problemet, menar Anders Göranzon.

– Jag har haft möte med lokalpolisområdena i Järfälla, Sollentuna och Täby som också är väldigt drabbade. Om vi samkör våra resurser under en ledning är vi många och kan kraftsamla på riktigt, säger han.

"Behövs en tydlig bild"

I nuläget är polisens bästa chans för att gripa och lagföra de som begår inbrotten att ta dem på bar gärning – något som sker väldigt sällan. Därför menar Anders Göranzon att polisen behöver skapa sig en tydlig bild av vilka ligorna är, var de kommer ifrån och var de bor när de är här.

– När de åker fast måste vi lägga alla resurser på att utreda dem och se om de kan kopplas till andra inbrott som begåtts tidigare. Det kräver ett aktivt förundersökningsarbete i samverkan med andra myndigheter, säger Anders Göranzon.

Han fortsätter:

– Signalvärdet är enormt. Om risken att åkas fast är stor och det blir en effekt, som att de utan uppehållstillstånd får inreseförbud, blir det en framgångsfaktor.

I det brottsförebyggande arbetet är allmänheten viktig, menar Anders Göranzon.

– Det handlar om bra underrättelsearbete och att få ut information snabbt till allmänheten. Kanske ett speciellt telefonnummer för tips så att folk slipper sitta i kö till växeln, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Politiker i möte efter vapenfynd på fritidsgård

Nyheter "Överens om att det här är helt oacceptabelt" Att fritidsgården Blå huset – där ett vapenfynd gjordes i måndags – har problem var känt av Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning sedan tidigare. Nu vill stadsdelen satsa 3,4 miljoner på att göra...fredag 25/5 12:27

Klart: Så blir årets sommar på torget i Hässelby

Nyheter ✔Sommarbio ✔Fler platser ✔För alla åldrar Den 11 juni drar stadsdelen igång aktiviteterna under "Sommar på torget" i Hässelby gård. Nytt för i år är bio på torget och fler aktiviteter i Smedshagen.torsdag 24/5 16:23