Få politiker i höstens val bor i norra Botkyrka. Foto: Claudio Britos

Få politiker från norra Botkyrka i höstens val

Partiernas listor återspeglar inte Botkyrka. När medborgarna ska rösta till kommunfullmäktige i höst är bara en fjärdedel av kandidaterna från norra Botkyrka. Men det varierar stort mellan partierna.

  • Publicerad 09:36, 4 maj 2018

Medan mellan en tredjedel till nästan hälften av namnen på de rödgrönas listor består av norra Botkyrkabor så kan allianspartierna Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet räkna kandidaterna från de norra kommundelarna på ena handen.

– Botkyrka är en kommun med stor mångfald, det är viktigt att den representeras i politiken. Det är oroväckande att de borgerliga har så låg representation från norra Botkyrka, säger Amra Bajric, ordförande i Vänsterpartiet.

SJÖGREN. En politiker till granne är en lyx i norra Botkyrka

Stina Lundgren, Moderaternas gruppledare, är inte nöjd med att 3 av 28 på partiets lista bor i Fittja, Alby, Hallunda eller Norsborg.

– Självklart inte. Men det speglar att vi har färre medlemmar där. Vi vill ha fler medlemmar och kampanjar i norra Botkyrka likväl som i södra, säger Stina Lundgren.

Fler röstar vänster i norra Botkyrka

Hon tror att politikens ökade personfokus gör det viktigare än någonsin att ha lokalt förankrade företrädare.

Och politiker måste ut och förklara hur lokalpolitiskt arbete går till, tror hon.

– Jag har varit på Karsby och berättat om att jag jobbar på De Laval samtidigt som jag är politiker. Då fick många elever en aha-upplevelse.

KD bröt trenden – har flest kandidater från norra Botkyrka

Liberalernas lista har också bara tre norra Botkyrkanamn. Lars Johansson, gruppledare, tror att siffrorna till viss del handlar om att fler röstar vänster i norra Botkyrka.

Att många har invandrarbakgrund och inte kommer från länder med en demokratisk tradition kan också spela in, tror han.

– Många har kommit in i svenska samhället senare i sitt liv, alla vet inte att eller hur de kan engagera sig politiskt. Det är ett problem och det måste vi jobba för att bryta, säger Lars Johansson (L).

"Diskriminerande"

Den förklaringen håller inte, menar Amra Bajric, ordförande i V Botkyrka, som har 41 procent norra Botkyrkabor på sin lista.

– Det är diskriminerade att tänka så om en hel stadsdel. Det är klart det kanske är lättare att engagera sig i politiken om man har en sådan tradition med sig, men det håller inte som ursäkt.

Den snedvridna representationen får konsekvenser för partiernas politik, menar hon.

– Det ökar segregationen och splittrar kommunen. Jag tror att de här partierna har dålig representation för att de sällan är på plats. Samtidigt kommer de med förslag som rör de här stadsdelarna.

’’Nästan en överflöd nu’’

Lars Johansson håller med. Partiet har historiskt inte varit bra på att lyfta frågor som engagerar boende i norr. Inför det här valet har det ändrats, mycket tack vare en norra Botkyrka-kandidat. Förslagen att bygga ett polishus och kommunhus här och överdäcka E4:an mellan Fittja och Hallunda är exempel.

– Vi har nästan ett överflöd av de frågorna nu, säger Lars Johansson.

Men inte bara bostadsort räknas i representation, menar han. Han tar Caroline Rhawi, en ung syrian från Tumba och L:s andranamn, som exempel. Och V:s toppkandidater från norra Botkyrka är vita svenskar.

– Vi kan självklart också bli bättre. Vi måste alla titta på det här problemet, säger Amra Bajric.

SPANING. 7 frågor som kan avgöra valet i Botkyrka

Så ser partiernas listor ut

Andel kandidater på listan från södra/norra Botkyrka

Samtliga partier: 72,2/27,8

KD: 30,8/69,2

S: 54,3/45,7

V: 58,5/41,5

MP: 67,9/32,1

SD: 75/25

L: 87,5/12,5

M: 89,3/10,7

C: 94,1/5,9

TuP: 98,5/1,5

Fördelning av mandat i kommunfullmäktige: södra Botkyrka 35, norra Botkyrka 30