BRAND. Fortfarande finns det ingen prognos för när hissen ska funka igen efter branden i onsdags. "Jag har full förståelse för att det skapar problem för hyresgästerna när hissen inte fungerar", säger Charlotta Lundström som är pressansvarig på Botkyrkabyggen. Foto: Botkyrkabyggen

Få svar efter förra veckans brand i Tuna

Efter branden på Tunavägen förra veckan har hissen i åttavåningshuset varit ur funktion. Botkyrkabyggen har fortfarande ingen prognos på när den kan fungera igen.

  • Publicerad 17:48, 25 apr 2019

Det var på onsdagen vid 19-tiden som branden bröt ut på vinden till huset på Tunavägen 34 i Tumba. I branden förstördes delar av hissen, men exakt vad vet Botkyrkabyggen inte än.

– Saneringen av hissen pågår fortfarande. Förhoppningsvis är saneringen
klar imorgon och först då kan hissbolaget gå in och se vilka skador det är, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen.

Så fort besked finns kommer den informationen lämnas till hyresgästerna.

– Jag har full förståelse för att det skapar problem för hyresgästerna när
hissen inte fungerar, matkassar ska bäras och barn och äldre kan ha svårt att ta sig upp och ner i huset, säger hon.

Vinden fortfarande låst

Polisen är klar med sin tekniska undersökning men vinden är fortfarande låst eftersom Botkyrkabyggen ännu inte vet om det är riskfritt att vistas där.

– Vi har bokat en byggnadskonstruktör som ska säkerställa att vinden är säker innan vi kan låta hyresgästerna gå upp dit. Byggnadskonstruktören kommer under fredag eftermiddag, säger Charlotta Lundström.

När branden härjade i onsdags blev hyresgästerna i de övre våningarna evakuerade till Tunaskolan. Senare under natten kunde de återgå till sina lägenheter. Inga lägenheter var brandskadade men kan eventuellt ha skadats av vattnet vid släckningen. Alla lägenheter kommer besiktigas för vattenskador, men det finns ännu inget startdatum för den besiktningen.

Branden på Tunavägen 34 uppstod på vinden dit de boende i huset har nycklar och där det finns förvaringsutrymmen. I januari brann det i grannhuset Tunavägen 36, men i det fallet startade inte branden i ett allmänt utrymme.

– Vi ser inget samband mellan de två bränderna, säger Charlotta Lundström.

Södertörns räddningstjänst har gjort fyra utryckningar till Tunavägen under de senaste sex månaderna.