Internationell fabrik. Motiven folk vill ha på väggen är fortfarande klassiska: stadsmiljöer, skog och klassiska fotografier – och tegelsten! Foto: Sacharias Källdén

Fabrik i Skarpnäck gör internationell succé

Med högkvarter i Skarpnäck skapar Photowall tapeter och tavlor som säljs över hela världen. Och ja, det finns en tapet med röda tegelstenar.

  • Publicerad 12:00, 29 nov 2019

– Det är lugnet före stormen, i morgon drar det igång, säger Niklas Lagander.

Vi träffar honom tisdagen före Black Friday. Liksom alla andra kommersiella aktörer med självaktning är beredskapen god inför den stora readagen. Både kvälls- och helgskift är säkrade.

– Förra året var belastningen högre än vi förväntat oss, i år är vi mer förberedda, säger Niklas.

Tillsammans med brorsan Charlie startade han företaget Photowall 2006.

– Det började med att vi själva skulle tapetsera och ville ha något annat än en traditionellt repeterande tapet. Då fanns bara de där klassiska 70-talstapeterna med lövskogar, säger Niklas.

New York-feber. Stockholmarnas åtrå efter det stora äpplet är fortfarande omätt. Foto: Sacharias Källdén

Linnea Nilsson Lundell bor i Bagis och har jobbat som tryckare här i 6 år. Hon är även konstnär. Tack vare att hon råkade jobba på tapetfabriken har hon sina verk uppe till försäljning på hemsidan. – Det är kul att jag får möjligheten att få ut min konst även som tryckare i en fabrik, säger Linnea Nilsson Lundell. Foto: Sacharias Källdén

I dag har Photowall 30 anställda. De håller till på Fraktflygargatan där maskiner stora som Hemglassbilar dagligen spottar ur sig tapeter, postrar och kanvas. Inget lager finns i fabriken, alla tryckningar sker på beställning.

"Hjärtat" i verksamheten, den stora tapettryckaren, ombedes vi att inte fota. Konkurrenter kan ju få nys om hur det går till. Produktionsgolvet är 2 000 kvadratmeter stort, och Niklas är nöjd.

– Tidigare höll vi till i Slakthusområdet. Då kunde vi inte starta maskinerna samtidigt för då kraschade elen, berättar han.

Både frilansfotografer, konstnärer och kunderna själva står för tapeternas bilder och mönster. I rummet intill tryckeriet sitter retuscherare som gör vad de kan för att snygga till bilderna utifrån kundens önskemål. Ett strandfoto som ska bli en fondtapet har sänts till företaget med kommentarerna "add vintage colour filter" och "remove woman please". Ska det bli stort ska det också bli perfekt.

Trots de oändliga valmöjligheterna går det ännu år 2019 oerhört bra för skogsmiljöer och annat "organiskt".

– Man vill gå tillbaka till ursprunget. Det är lite som surdegsmaffian, att man ska känna handens närvaro, säger medarbetaren Anneli Öqvist Sterner.

Tapet i Skarpnäcks anda. – Huset som vi sitter i är också ett tegelhus, så det har nog inspirerat lite, säger Niklas Lagander. Foto: Sacharias Källdén

Gruppbild. Niklas Lagander, i mitten, tror att framtiden ser ljus ut för verksamhetslivet i Skarpnäcks industriområde. – Det ligger nära stan men inte för nära, säger han. Foto: Sacharias Källdén

Även stadskänslan har en given plats på folks väggar. Företaget säljer bland annat en fondtapet med självaste Skarpnäcks signum som motiv: röda tegelstenar.

Just tegelsten och andra så kallade texturtapeter går särskilt bra i Tyskland, men vad det beror på kan inte Niklas svara på.

– Man kan tro att de fått nog av allt betong, säger han.

Annars kränger företaget produkter lite varstans; Norge, Storbritannien, Tyskland, USA och Nederländerna är tillsammans med Sverige de viktigaste marknaderna.

Även om ländernas tapetsmak kan skilja sig åt ("i Sverige vill man ha kartor på New York men i Berlin vill man ha Berlin") anser Niklas att skillnaderna är förvånansvärt små.

– I och för sig är det tydligt att vi nordbor vill att det ska vara stramare, mindre färg och mer ljust och fräscht. I Polen kan man bara ösa på med färger!