Tom. Fabrikens verksamhet kommer sluta i juni. Foto: Lisa Halldén

Fabriken om nedläggningen: "Vi hade önskat se det ske på ett annorlunda sätt"

Fabriken stänger till sommaren, för att ge plats för nya bostäder. Någon alternativ verksamhet finns inte klar, trots att kommunen länge vetat att kontraktet skulle sägas upp.

  • Publicerad 11:07, 26 jan 2018

Till och med maj kommer vi bedriva verksamheten men när maj går över i juni lägger vi ner.

Redan när Fabriken startade för tio år sedan var det klart att huset skulle rivas. Det första kontraktet var säkrat till tre år, men förlängdes under ytterligare sju år. Men nu har alltså Skanska sagt upp kontraktet och Fabriken stänger i början på juni.

Robin Johansson som är platsansvarig på Fabriken säger att han fick beskedet strax innan julafton. Han är nu uppsagd.

– Till och med maj kommer vi bedriva verksamheten men när maj går över i juni lägger vi ner, säger han.

Sivert Åkerljung (KD), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, säger att tjänstemännen nu har fått i uppdrag att titta på många olika alternativ och bjuda in ungdomar till workshops och fokusgrupper. Kulturhusets ytor kommer också ses över, och där ska ungdomarna prioriteras, menar han.

– Det finns lokaler i kommunen och det finns intressenter som är intresserade av att utföra verksamhet för unga. Men nu behöver tjänstemännen få ha kontakt med dem och även ha kontakt med ungdomarna för att lyssna in var behovet finns, säger han.

Hanna Svensson, (S) oppositionsråd i Ekerö kommun, tycker att i och med Fabrikens rivningskontrakt har kommunen haft gott om tid på sig att hitta en permanent lösning.

– Har man haft sju extra år på sig ska man väl ha hunnit hitta ett alternativ. Jag förväntar mig att kommunen har en lösning redan till sommaren, säger hon.

Kultur- och fritidsnämnden har som målsättning att presentera ett alternativ till Fabriken i maj. Sivert Åkerljung hoppas att det ska finnas en verksamhet på plats till september.  

– Skulle vi ha gjort det här för sju år sedan, eller fem år sedan, eller två sedan? Ja visst, men nu är situationen som den är. Och ibland kan det vara bra med nya djärva idéer och nya intressenter, säger han.

Ur Fabrikens verksamhetsberättelse:

Fabriken skriver att det är med sorg de kommer avveckla verksamheten och att de önskat att de fått veta mer om framtidsutvecklingen i ett tidigare skede.

”Fabriken är för många en viktig plats, både i egenskap av lokaler och personal. Det känns svårt att se något positivt i att lägga ner verksamheten innan man har tagit fram nytt underlag och en ny handlingsplan. Nu försvinner kort och gott en för många kommuninvånare, viktig plats.”

Fabrikens verksamhet har drivits av Studiefrämjandet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nedlagt galleri öppnar igen

Nyheter I vintras lades verksamheten ner. Efter ett knappt halvår öppnar det som tidigare hette Hantverksstallet. I helgen väntar öppning av galleriet.tisdag 22/5 16:53

Roslagsvatten: Vattna på kvällstid

Nyheter Vatten. Mycket vatten går i värmen Maj har varit ovanligt varm och torr. Så ser det ut att fortsätta. Nu ber Roslagsvatten om varsamt vattnande.tisdag 22/5 15:15

Klart: Här är första bussen med flexibla nattstopp

Nyheter Nu kan du hoppa av närmare ditt hem I höst ska idén med nattstopp på bussen sjösättas. Först ut att testa den nya idén kan bli buss 396 mellan Bromma och Stenhamra.måndag 21/5 11:45

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter