Helena Lindgren från Kallhäll (t v) tog initiativ till en lokal Facebookgrupptävling för att samla in pengar till Musikhjälpen. Elin Hynynen, medlem i gruppen Viksjös anslagstavla och Lotta Mickelsson, moderator för Händelser i Järfälla antog utmaningen. Foto: Privat

Facebookgruppernas tävling gav tusenlappar till utsatta barn

I stället för att "lägga nån hundring" till årets Musikhjälpen bestämde sig Helena Lindgren från Kallhäll för att utmana sina fellow Järfällabor i en insamlingstävling.

  • Publicerad 16:25, 18 dec 2017

Det är ett otroligt viktigt ämne och barnhandeln måste stoppas.

Årets tema i Sveriges Radios och SVT:s årliga insamling Musikhjälpen är "Barn är inte till salu", och pengarna ska gå till kampen mot sexhandel med barn.

Det fick Kallhällsbon Helena Lindgren att inte bara att starta en egen insamling, utan dessutom utmana andra Järfällabor i en vänskaplig tävling.

– Du vet, man kan lägga nån hundring själv, men jag tänkte, om jag får fler att vara med så kanske vi kan få ihop en del pengar, säger Helena Lindgren.

Sagt och gjort.

Hon postade ett inlägg i den lokala Facebookgruppen "Händer i Kallhäll och Stäket". Där uppmanade hon folk att bidra och utmanade samtidigt "Viksjös anslagstavla" och Jakobsbergsbaserade gruppen "Händelser i Järfälla".

Ville hänga på

Där högg medlemmar direkt.

– Självklart ville vi i "Händelser i Järfälla" hänga på. Det är ett otroligt viktigt ämne och barnhandeln måste stoppas. FN:s barnkonvention borde helt klart bli lagstadgad. Alla barn har rätt till trygghet och kärlek!, skriver Lotta Mickelsson, moderator, i ett meddelande.

Elin Hynynen, medlem i "Viksjös anslagstavla" tvekade inte heller.

– Jag har tittat på Musikhjälpen i många år nu och alltid önskat låtar men har alltid velat göra något mer. När vi fick utmaningen att skänka pengar tog jag chansen direkt! Det är kul att se så många som engagerar sig, skriver hon.

Alla vinnare

På söndagskvällen avslutades livesändningen, som pågått i sex dagar i både radio och tv, och därmed också Järfällas egen insamlingstävling. Resultatet?

Viksjö kom på första plats med 3 880 kronor, tätt följt av Kallhäll/Stäket med 3 275 kronor, och trea blev Jakobsberg med 2 270 insamlade kronor.

Totalt alltså 9 425 kronor till kampen mot sexhandel med barn.

Initiativtagaren Helena Lindgren är nöjd.

– Det här var en tävling där alla vinner, framför allt barnen, säger hon.

Går fortfarande att ge

Även om tävlingen och livesändningen av Musikhjälpen är slut, går det att fortsätta skänka pengar fram till och med 31 december 2017.

Gå in på Musikhjälpens insamlingssida och sök efter den insamling du vill bidra till. Totalt har drygt 74,4 miljoner kronor samlats in i år.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.