Kritiserad. Lärarnas Riksförbund anser att det är för många störande moment i den öppna studieytan. Foto: Sacharias Källdén

Facket kräver att helt nya skolan byggs om

Ett av lärarfacken dömer ut Johan Skytteskolans nya lokaler och vill att den helt nya skolan byggs om. "Det måste finnas ett klassrum per klass", säger fackets huvudskyddsombud.

  • Publicerad 19:50, 30 okt 2019

Att undervisa elever i öppna studieytor, som på Johan Skytteskolan, strider mot Boverkets regler, anser Lärarnas Riksförbund, som vänder sig starkt emot nybyggen av skolor som inte har traditionella klassrum för alla elever.

– Det är mycket olyckligt. Vi har många elever som behöver lugn och ro i klassrummet. Sitter man i ett öppet utrymme är det för många störande moment som gör att man tappar koncentrationen. Det kan vara elever från andra klassrum, som går på toa eller som har rast, som stör. Det påverkar inlärningen negativt, säger Bengt Nordström.

Han är huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund och anser att väggar bör sättas upp i Johan Skytteskolan så att det blir fler vanliga klassrum. Det skulle visserligen innebära en stor kostnad, men är nödvändigt om staden ska följa byggreglerna, enligt facket.

"Arbetsron måste gå först"

Bengt Nordström är också starkt kritisk till att dörrar i glas och fönster sätts upp mellan hemvister och klassrum.

– Tyvärr är det här väldigt populärt. Arkitekterna älskar att glasa men går andra elever förbi utanför klassrummet vänder eleverna blickarna dit och tappar koncentrationen. Särskilt för elever med bokstavskombinationer är det viktigt att man minimerar störande moment, säger han.

Lärarnas Riksförbund menar att utformningen av de nya skollokalerna har blivit en del av ett ideologiskt projekt, som saknar stöd bland lärare och i forskningen. 

– De argument som framförts är att man ska tänka nytt. Det ska bli transparent och man ska ge möjlighet till en ny pedagogik att utvecklas men det som alltid kommer gälla är att elever behöver arbetsro och det måste gå först, säger Bengt Nordström.