LARM. Arbetsmiljöverket överväger att ge föreläggande åt Arriva. Foto: Mostphotos

Facket larmar om bussförarna

Arbetsmiljöverket överväger att utfärda ett föreläggande mot Arriva, efter att facket larmat om missförhållanden för bussförarna. Nu har Arriva kompletterat sina svar.

  • Publicerad 09:06, 18 jul 2018

Bussförare hos Arriva, som kör SL-bussar i bland annat Solna och Sundbyberg, utsätts för stress i och med att bussarna inte står framkörda i tid.

Konfliktsituationer uppstår med passagerare när förarna tvingas köra med förseningar, enligt facket.

Som Vi i Sundbyberg tidigare har berättat, har facket larmat till Arbetsmiljöverket. Myndigheten överväger att utfärda ett föreläggande mot Arriva.

Kraven som kan ställas är att Arriva ska genomföra en riskbedömning och att de, utifrån vad som framkommer i den, ska vidta åtgärder för att förebygga ohälsa.

En handlingsplan med flera åtgärder för att hantera förseningar har presenterats av företaget. Men Arbetsmiljöverket saknar tidsangivelser och någon som ansvarar för att detta blir gjort.

Arriva, som tidigare sagt till Vi i Sundbyberg att de och facket är rätt överens om problembeskrivningen med utökad trafik, nya bussar och en centraliserad trafikledning, har nu lämnat in kompletterande uppgifter.

Där framgår ansvaret och tidsplanen för olika åtgärder. De har också tagit fram åtgärdsplan mot konsekvenser av att föregående bussförare lämnar fordonet på fel plats.

Risken för hot och våld, oavsett om en konfliktsituation uppstår på grund av förseningar, är något som Arriva redan arbetar med.

"Det finns många anledningar till att hotfulla situationer uppstår, vanligtvis är det kopplat till validering av biljetter men det kan också vara kopplat till förseningar, trafikincidenter, oberäkneliga våldsamma personer eller annat", skriver de.

Men att helt ta bort risken för stress och bristande återhämtning är svårt, enligt Arriva. Förarna kör i "ett av Sveriges mest expansiva områden och (...) befinner sig i miljöer som är utsatta för oförutsedda händelser".

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.