Åkt fast. I dag sitter butiksanställda med snattare ute på lagret i väntan på polis, men Handels vill inte att butikspersonal ska ingripa mot snattare överhuvudtaget. Det ska väktare eller polis göra, anser facket. Foto: Andreas Enbuske

Facket rasar efter polisens råd: Butiksanställda kan dö

Fackförbundet Handels rasar mot Södermalmspolisens uppmaning att prata snattare till rätta. "En vansinnig idé. Det är med livet som insats", säger ombudsmannen Krister Colde.

  • Publicerad 11:47, 4 feb 2016

Att polisen har en ny strategi för att minska miljonsnatteriet i Söders butiker får hård kritik från fackförbundet Handels.

Södermalmspolisen vill att personal ute i butikerna ska konfrontera och be snattare att använda en kundkorg när en vara stoppas ner i en väska eller innanför kläderna.

Heltokigt, tycker Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels.

– Jag blir mörkrädd. Att polisen säger så här kan leda till att fler butiksanställda dör. Att ingripa mot en snattare kan vara med livet som insats. Det är därför man ringer väktare eller polis, säger Krister Colde.

"Ska inte agera alls"

Polisen menar å sin sida att det tvärtom är tryggare för butiksanställda att prata med den som är på väg att ta en vara redan inne i butiken, istället för att stoppa en person som redan har begått ett brott och är på väg från affären. Men den argumentationen köper inte Krister Colde.

– Det är bara dumheter. Säg den missbrukare som snattar mat för dagen som inte bara garvar åt en ung butikstjej som ska säga till. De anställda ska inte agera mot de här personerna alls. Har man problem med snatteri i en butik ska man ta in väktare eller så får polisen vara på plats, säger Krister Colde.

Men polisen anser att rådet att ingripa inne i butiken ska ses i ljuset av att anställda idag utsätter sig för stora risker när de agerar mot snattare som begått brott.

– I dag griper personal snattare som gått förbi kassalinjen och då möter de en motiverad gärningsman som vill därifrån. Vi vill inte att personalen ska utsätta sig för risker men om man ändå väljer att ingripa så råder vi att man gör det inne i butiken innan brott begåtts. Det är tryggare, säger polisassistenten Fredrik Kaati.

Polisen delar uppfattningen att det är positivt om det är väktare och inte butikspersonal som konfronterar en person som är på väg att snatta inne i butiken.

"Varor viktigare än trygghet"

Enligt polisen har flera butiker på Södermalm visat intresse för och varit positiva till den nya strategin. Ett tecken på att arbetsmiljön och säkerheten inte sätts främst, anser Krister Colde.

– Vi vet att en del handlare tycker att varorna är viktigare än de anställdas hälsa. Handels kommer att driva det här ärendet vidare om anställda hör av sig och känner sig otrygga i sin anställning, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.