Nattis i Tumbas ska ersättas med utökade öppettider på fyra förskolor i kommunen. Foto: Arkivfoto/Mostphotos

Facket tar upp kampen för Botkyrkas nattis

Politikernas beslut att spara in pengar på att stänga förskolans nattisverksamhet får kritik från föräldrar och fackförbundet Kommunal. – Det har inte funnits någon kommunikation alls, säger Selda Elcim, ordförande för fackförbundet i Botkyrka.

  • Publicerad 10:35, 5 feb 2019

I år planerar kommunen att stänga nattis, nattförskola, i Botkyrka.

Förutom under de vanliga arbetstimmarna på dygnet har Förskolan Dag och Natt i Tumba en pedagogisk omsorgsverksamhet under nätter, helger och röda dagar. Men när Botkyrka kommun ska göra en besparingsåtgärd på två miljoner kronor försvinner verksamheten.

Beslutet klubbades i kommunfullmäktige den 18 december.

Föräldern Jessika Fjellman har ett barn i nattisverksamheten. Hon berättar att hon först hörde om beslutet på Facebook i januari. Då startade hon en namninsamling och har i skrivande stund 350 namnunderskrifter.

– Jag är ensamstående mamma och utan den här hjälpen kan jag inte jobba obekväma arbetstider, säger hon.

I samband med att nattisverksamheten stänger ska fyra andra förskolor - i Botkyrka, Tullinge och Tumba - få utökade öppettider, från 06.30 till 21.30 på kvällen. Men Jessika Fjellman är kritisk till lösningen.

– Om man måste hämta sitt barn vid 21.30 kanske man är hemma vid elva. Hur ska man då hinna med allt för att barnet ska få sova ordentligt innan skolan, säger Jessika Fjellman.

Sköt fram stängning

Enligt beslutet skulle öppettiderna för nattisverksamheten sluta gälla i mars månad. Men det datumet har sedan skjutits fram. Ordförande i utbildningsnämnden, Emanuel Ksiazkiewicz, säger att kommunikationen borde ha skötts bättre från nämndens sida.

Han menar att stängningen av nattisverksamheten inte bara är en besparingsåtgärd.

– Det är inte heller i linje med barnperspektivet. Det är inte bra om ett inskrivet barn är på förskolan 18 timmar under ett dygn, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I dag är det elva föräldrar som nyttjar nattisverksamheten i Botkyrka och åtta anställda som påverkas av beslutet.

Fackförbundet Kommunal och flera föräldrar i Förskolan Dag och Natt i Tumba är kritiska till beslutet. Selda Elcim, ordförande för fackförbundets sektion i Botkyrka och Huddinge, menar att man inte har följt gängse rutiner kring förhandlingar.

– Det har inte funnits någon kommunikation alls, säger hon till BotkyrkaDirekt.

Kommunal är nu i förhandling med kommunen.

– Vi har träffat nämndsordförande och fått information om varför beslutet togs. Utifrån vad de har sagt så förstår vi varför de gör det. Men vi försöker genom opinion få politikerna att dra tillbaka beslutet, säger hon.

Teknikskola för barn läggs ner

V: S vill mörka sina nedskärningar

S: Skattepengarna ska användas smart

Vad säger lagen?

Kommuner måste inte enligt lag erbjuda tillsyn under kvällar, nätter, veckoslut eller i samband med större helger.

Kommunen ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under den tid de inte erbjuder förskola. Barnen ska då få omsorg så mycket som behövs utifrån föräldrarnas förvärvsarbete och familjens situation i övrigt.

Källa: Skollagen

Visa merVisa mindre