Flyttar. Ventilationsföretaget Östberg i Enköping. Foto: Erik Hjärtberg

Facklig förhandling om företagsflytt från Enköping

Ventilationsföretaget Östberg vill flytta sin verksamhet till Avesta. Vad som ska hända med personalen i Enköping blir nu en förhandlingsfråga. – Vi vet inte ännu vad det blir för resultat, säger Peter Lydell, facket IF Metall.

  • Publicerad 13:26, 3 okt 2018

Företaget Östberg, som producerar ventilationsutrustning, vill flytta den verksamhet man har i Enköping till Avesta. Anledningen är att företaget ska lägga ner sin produktion av ventilationsprodukter för större kommersiella lokaler och i stället inrikta sig på ventilation för bostäder, skolor och mindre offentliga lokaler.

Företaget har därför varslat 28 personer om uppsägning. Förhandlingar har inletts med de fackliga organisationerna om vad som ska hända med personalen.

– Intentionen är att så många som möjligt följer med vid flytten till Avesta. Vi vet inte hur stort intresset är, säger Peter Jakobsson, vd på Östberg.

Peter Lydell är ombudsman på facket IF Metall, som organiserar 15 av de 28 anställda som berörs. Han menar att företaget månar om att behålla kompetensen hos den befintliga personalen. Om personalen kommer att flytta med till Avesta, menar han mycket beror på villkoren.

– Det beror på vad bolaget lägger i erbjudandet. Många får betydligt längre pendlingsavstånd, säger Peter Lydell.

Förhandlingar av det här slaget kan ta lång tid och Peter Lydell tror att det kan ta två månader innan de avslutas.

Östberg fläktproduktion startade 1981 och företaget har i dag verksamhet i ett flertal länder i både Asien, Afrika, Mellanöstern och Amerika.

IF Metall

Industrifacket Metall är ett fackförbund inom LO. Förbundet bildades 2006 genom sammanslagning av Svenska Metallindustriarbetareförbundet och Industrifacket. IF Metall organiserar arbetare inom bland annat gruv-, verkstads-och byggnadsämnesindustrin.
Källa: NE.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Lokal Lucia är svår att rekrytera i år

Nyheter Uttagningen till Enköpings Lucia har startat. Den här gången har det dock varit svårt att hitta kandidater. – Det är få som söker, säger körledare 
Viktoria Strandberg.onsdag 17/10 15:00

Enköpingsbor kan få dricka Västeråsvatten i framtiden

Nyheter En vattenledning från Västerås föreslås för att säkra tillgången till dricksvatten i Enköping. Projektet beräknas kosta 565 miljoner kronor. – Kommunen växer snabbt, säger Mats Flodin (M).onsdag 17/10 13:03